wegański Bowl z warzywami

Wegański Bowl meksykański

Lato trwa, więc koniecznie zjedz wegański Bowl meksykański z dużą ilością słodkich, dojrzałych i świeżych warzyw. Właśnie teraz najłatwiej jeść zdrowo, bo świeże owoce i warzywa są dostępne dosłownie wszędzie! Zrób mój Bowl i rozkoszuj się ich smakiem. 

Wegański Bowl meksykański

Białeczko musi się zgadzać, dlatego teraz pora na wegański przepis na Bowl. W przeciwieństwie do bowla z kurczakiem nie zaznasz tu mięsa, jednakże zarówno w fasoli jak i w kukurydzy znajdziesz solidną porcję białka dla swoich mięśni. Zatem łyżki w dłoń fanatycy bicepsów i tricepsów o gołębich sercach!

Witaminy w kukurydzy 

Uwielbiam to połączenie, szczególnie teraz, gdy cukrowa kukurydza jest wszędzie i to za 2-3 złote za solidną kolbę. Warto ją jeść, ponieważ ma w sobie witaminy z grupy B, witaminy A, C i E, a także selen, fosfor, cynk i żelazo. Niewątpliwie jest też absurdalnie słodka i po prostu przepyszna.

wegański Bowl z warzywami
wegański Bowl z warzywami

Jak ugotować kukurydzę

Ważnym aspektem jest odmiana kukurydzy, dlatego wybierz kukurydzę cukrową. Grunt to świeża kukurydza. Jak ją rozpoznać? Przede wszystkim musi być twarda, gładka, ciężka i jasnożółta. Nie może być pomarszczona, bo to oznacza, że jest zwyczajnie stara. Drugą ważną sprawą jest to, że kukurydzę gotuje się bardzo krótko. Wystarczy jej dosłownie 4-5 minut we wrzątku. Nie gotuj kolb w zimnej wodzie, bo zwyczajnie pozbawisz je witamin. Na zakończenie dodam, że warto wysmarować jeszcze gorącą złotą kolbę masłem lub oliwą – tylko w tłuszczu rozpuszcza się witamina A, zawarta w “złocie Inków”. 

Składniki na 1 porcję

  • 1 kolba kukurydzy 
  • 5 ml oliwy
  • 50 g brązowego ryżu 
  • 150 g pomidorków cherry
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki wegańskiego sosu majonezu Sriracha (ten jest najlepszy)
  • 100 g czerwonej fasoli z puszki
  • 1/2 limonki 
  • natka pietruszki lub kolendra
  • sól i chilli do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Kukurydzę wrzuć na 1 l osolonego wrzątku i gotuj 4-5 minut. 
  3. Kolbę postaw pionowo na desce i ścinaj ziarna nożem prostopadle do deski. 
  4. Do miski włóż ryż, pokrojone pomidorki, cebulę, kukurydzę i fasolę.
  5. Skrop danie sosem, sokiem z limonką, posyp natką i chilli.
  6. Podawaj od razu lub zabierz na wynos w lunchboxie.