mus czekoladowy

Krem czekoladowy z borówkami

Puszysty, krem czekoladowy z borówkami jedynie z 4 składników. Jeśli lubisz czekoladę i proste przepisy, które smakują tak jakbyś spędził/a w kuchni całe popołudnie to ten z pewnością zostanie Twoim ulubionym. 

Krem czekoladowy z borówkami

To prawdopodobnie najlepszy krem czekoladowy jaki jadłam. Naprawdę! Aż trudno uwierzyć, że zrobisz go z 4 podstawowych składników i ulubionych sezonowych owoców. Niegdyś dodawałam do musu również bitą śmietanę, ale stwierdziłam, że sam serek mascarpone smakuje lepiej. Przede wszystkim dlatego, że jest niesamowicie kremowy i cudownie rozpuszcza się na podniebieniu. Oczywiście chyba nie muszę Ci mówić, że nie jest to danie dietetyczne? No nie jest, ale bez wątpienia, dla tego deseru warto sobie czasem odpuścić dietę.

krem czekoladowy z mascarpone
krem czekoladowy z mascarpone z borówkami

Składniki na 4 porcje

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru 
  • 100 g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao
  • 250 g borówek amerykańskich
  • ewentualnie kilka malin do dekoracji

Przygotowanie

  1. Stop czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. 
  2. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę.
  3. Następnie dodaj do masy serek mascarpone i utrzyj na średniej mocy miksera.
  4. Do masy wlej ciepłą czekoladę i wymieszaj krem delikatnie z kremem.
  5. Schłódź krem przez 15 minut w lodówce.
  6. Dno pucharków wypełnij umytymi i osuszonymi borówkami, wlej po porcji kremu i dołóż resztę owoców.