bowl z kurczakiem

Proteinowy bowl z kurczakiem i guacamole

Proteinowy Bowl z kurczakiem i guacamole to zdrowy sposób na lunch w domu czy w pracy. Niesamowite jest to jak niewiele potrzeba, żeby jeść zdrowo. Uwielbiam takie połączenia smaków, lekko pikantny kurczak, kremowe guacamole, a na dokładkę słodka kukurydza z masłem i chilli. Uwierz mi, że pokochasz to połączenie równie mocno. 

Proteinowy Bowl z kurczakiem i guacamole

Przyznam, że ostatnio dużo pracuję i rzadko mam czas na gotowanie. Ponieważ lubię jeść zdrowo, postanowiłam częściej gotować sobie na wynos. Dlatego powstał proteinowy bowl z kurczakiem i guacamole, który oddaję teraz w Twoje ręce. Inspiracją była tutaj meksykańska kuchnia, w której zwykle łączy się kukurydza, guacamole i kurczak.

Jak zrobić soczystego kurczaka

Jeśli masz więcej czasu możesz zamarynować kurczaka w przyprawie złocistej z dodatkiem 200 g jogurtu naturalnego lub kerifu (podobnie do patentu kuchni indyjskiej). Odstaw mięso na noc do lodówki. Następnie odsącz kurczaka i usmaż na oliwie. Tak przygotowany będzie wyjątkowo pyszny i kruchy.

bowl z kurczakiem
Proteinowy bowl z kurczakiem i guacamole 

Pyszny i szybki przepis na kurczaka

Zabieganym polecam posypanie mięsa przyprawami i usmażenie go na rozgrzanej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Nigdy nie rozumiałam skąd wzięły się zwyczaje o katowaniu mięsa przez kilkanaście minut na patelni. Zawsze smażę go i odstawiam na chwilę, aby soki równomiernie rozeszły się po mięsie. W rezultacie mój kurczak zawsze jest kruchy, miękki i soczysty. Przede wszystkim warto wybierać też mięso od kur zagrodowych, jest zdecydowanie bardziej miękkie po usmażeniu.

Witaminy w kukurydzy 

Uwielbiam to połączenie, szczególnie teraz, gdy cukrowa kukurydza jest wszędzie i to za 2-3 złote za solidną kolbę. Warto ją jeść, ponieważ ma w sobie witaminy z grupy B, witaminy A, C i E, a także selen, fosfor, cynk i żelazo. Niewątpliwie jest też absurdalnie słodka i przepyszna.

Jak ugotować kukurydzę

Ważnym aspektem jest odmiana kukurydzy, dlatego wybierz kukurydzę cukrową. Nieważne czy chcesz zrobić proteinowy bowl z kurczakiem i guacamole czy zjeść ją po prostu z masłem. Grunt to dobra kukurydza. Jak ją rozpoznać? Przede wszystkim musi być twarda, gładka, ciężka i jasnożółta. Nie może być pomarszczona, bo to oznacza, że jest zwyczajnie stara. Drugą ważną sprawą jest to, że kukurydzę gotuje się bardzo krótko. Wystarczy jej dosłownie 4-5 minut we wrzątku. Nie gotuj kolb w zimnej wodzie, bo zwyczajnie pozbawisz je witamin. Na zakończenie dodam, że warto wysmarować jeszcze gorącą złotą kolbę masłem lub oliwą – tylko w tłuszczu rozpuszcza się witamina A, zawarta w „złocie Inków”. 

Składniki na 2 porcje

kurczak:

  • 250 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki złocistej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżki oliwy

kukurydza:

  • 1 kolba kukurydzy
  • 10 g masła
  • 1 łyżeczka soli + szczypta
  • szczypta płatków chilli

dodatki:

  • 100 g brązowego ryżu
  • 40 ml soku z limonki
  • 250 g pomidorków koktajowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki natki pietruszki do podsypania
  • 2 solidne łyżki guacamole
  • odrobina płatków chilli

Przygotowanie

  1. Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
  2. Kukurydzę wrzuć na 1,5 l osolonego wrzątku i gotuj 4-5 minut. 
  3. Gorącą natrzyj masłem, delikatnie posyp chilli i solą do smaku. Dzięki masłu, przyprawy jeszcze bardziej przykleją się do kolby. 
  4. Na początek filet pokrój w kostkę 2×2 cm. Posyp przyprawami i usmaż na rozgrzanej oliwie. Smaż mięso po 2-3 minut z dwóch stron, następnie zgaś palnik i odstaw mięso na kilka chwil, a Ty w tym czasie przygotuj resztę składników. 
  5. Pokrój na pół pomidorki, a cebulę w kostkę, natkę pietruszki posiekaj. 
  6. Ułóż w miseczkach ryż i skrop każdą z porcji sokiem z limonki.
  7. Obok ryżu pomidory i cebulę, po połowie kolby z chilli i kurczaka. 
  8. Na koniec zwieńcz dzieło solidną porcją guacamole.