dżem z nektarynek

Dżem z nektarynek

Prosty dżem z nektarynek to świetny dodatek do naleśników, tostów czy drożdżówek. Zrób go jeszcze dziś. Idealny kolor dżem zawdzięcza obraniu ze skórki owoców. Zrobisz to w kilka minut.

Prosty przepis na dżem z nektarynek

Wydaje mi się, że sposobem na pyszne przetwory jest prostota. Minimalna ilość składników, naturalne konserwanty takie jak cukier i sok z cytryny, gwarantują, że przetwory będą idealne. Jak tak patrzę na to, co dzieje się wokoło to stwierdzam, że zrobienie dżemu to jedna z kilku beztroskich rzeczy, które można zrobić, od tak, po prostu, nie rozmyślając o całym tym bałaganie. Może dodam jeszcze, że zamiast cukru możesz dodać do dżemu erytrolu, który nie ma kalorii. Jeśli dbasz o linię, na pewno docenisz tę informację.

przepis na dżem z nektarynek
dżem z nektarynek

Składniki

  • 1 kg nektarynek lub brzoskwiń
  • 250 g cukru lub erytrolu 
  • 50 ml soku z cytryny
  • 15 g cukru z wanilią

Przygotowanie

  1. Nektarynki umyj i natnij skórkę na wierzchach i od spodu na krzyż. 
  2. Zanurz je we wrzątku i odstaw na 5 minut.
  3. Owoce przełóż do zimnej wody łyżką cedzakową.
  4. Odstaw je na 3-4 minuty, następnie zdejmij z nektarynek skórkę.
  5. Pokrój owoce na kawałki wielkości 1-2 cm. 
  6. Włóż owoce do garnka, dodaj sok, wsyp cukier lub erytrol i gotuj dżem na dużym ogniu 15-20 minut, aż połowa płynu odparuje. 
  7. Mieszaj dżem z nektarynek od co jakiś czas, najlepiej co 1-2 minuty. 
  8. Podawaj od razu lub przełóż do słoików i wekuj na gorąco.