przepis na leczo z pieczarkami

Leczo z pieczarkami

Leczo z pieczarkami i kiełbasą ze zdjęcia to przepis mojej mamy. Zrobiła leczo, a ja dodaję przepis, który i Ty możesz przygotować w domu. Pyszne, sycące, bardzo warzywne i wybitnie inflacyjne, bo możesz je zrobić w wielkim garze, zamrozić lub zawekować. 

Leczo z pieczarkami

Mama zrobiła takie leczo z pieczarkami, że nie ma członka męskiego na obszarze pozamiejskim. Ostatnio gadałam z moją przyjaciółką, boską Katarzyną, o kuchni inflacyjnej, a traf chciał, że dostałam dwie bycze cukinie z pola. Choć nie miałam za wiele czasu na gotowanie nie chciałam, żeby warzywka się zmarnowały. Rzuciłam więc temat mojej mamie, a ona ruszyła na ratunek i zrobiła z nich leczo. Z racji na jej tendencje do gotowania na pełnej, prócz sezonowych warzyw, sypnęła do ogromnego garnka słuszną porcję wiejskiej kiełbasy. Zdecydowanie danie dla miejskiego drwala, którego inflacja szarpnęła po kieszeni. 

jak zrobić leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami

Jak zrobić leczo

Niby nie lubię pieczarek w leczu, ale to jest znakomite. Urocze mikro pieczareczki złapały mnie za serce! Ale kto im odmówi? Może ma tu znaczenie również fakt, że dostałam pod nos porcję gorącego, parującego, kiełbasianego dania z pajdą świeżego chleba z masłem. Warto też wspomnieć o tajemniczej przyprawie, którą do garnków dorzucają wszystkie mamy i babcie. Co mam na myśli? Oczywiście miłość! Wydaje mi się, że to jedna z kluczowych przypraw kuchennych, bez niej nic nie smakowałby tak dobrze. Jeśli lubisz proste przepisy, które są genialne po przygotowaniu, musisz go spróbować. 

Składniki na byczy gar

  • 1 kg cukini 
  • 3 małe cebule
  • 3 czerwone papryki 
  • 1 zielona papryka
  • 500 g kiełbasy
  • 250 g mini pieczarek
  • 5-6 łyżek oleju 
  • 170 g koncentratu pomidorowego (1 słoik)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę, papryki, kiełbasę i cukinię pokrój w kostkę, mama podpowiada, że generalnie wszystko pokrój w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i usmaż cebulę, gdy się zeszkli dodaj kiełbasę i smaż 5-7 minut, aż będzie złota i chrupiąca, po czym przełóż do dużego garnka.
  3. Dolej 1 łyżkę oleju, wrzuć umyte i osuszone mini pieczarki. Smaż je z odrobiną soli, aż sok z nich odparuje. Przełóż do garnka, do cebuli i kiełbasy.
  4. Kolejnym krokiem jest podsmażenie papryk. Podmaż je razem na reszcie oleju i zgadłeś! Przełóż do garnka z resztą. 
  5. Wrzuć do garnka cukinię, podlej koncentrat i 500 ml wody. 
  6. Duś warzywa na średniej mocy palnika, aż warzywa będą miękkie – około 20 minut, ale mama mówi, że może to być i nawet pół godziny. 
  7. Dopraw danie solą, pieprzem i jeśli masz ochotę słodką papryką. 
  8. Podawaj ze świeżym chlebem.