Leczo z pieczarkami i kiełbasą ze zdjęcia to przepis mojej mamy. Zrobiła leczo, a ja dodaję przepis, który i Ty możesz przygotować w domu. Pyszne, sycące, bardzo warzywne i wybitnie inflacyjne, bo możesz je zrobić w wielkim garze, zamrozić lub zawekować.
Leczo z pieczarkami
Mama zrobiła takie leczo z pieczarkami, że nie ma członka męskiego na obszarze pozamiejskim. Ostatnio gadałam z moją przyjaciółką, boską Katarzyną, o kuchni inflacyjnej, a traf chciał, że dostałam dwie bycze cukinie z pola. Choć nie miałam za wiele czasu na gotowanie nie chciałam, żeby warzywka się zmarnowały. Rzuciłam więc temat mojej mamie, a ona ruszyła na ratunek i zrobiła z nich leczo. Z racji na jej tendencje do gotowania na pełnej, prócz sezonowych warzyw, sypnęła do ogromnego garnka słuszną porcję wiejskiej kiełbasy. Zdecydowanie danie dla miejskiego drwala, którego inflacja szarpnęła po kieszeni.
![jak zrobić leczo z pieczarkami](https://i0.wp.com/www.aniapastuszka.pl/wp-content/uploads/2022/09/leczo_z_pieczarkami-5.jpg?resize=536%2C805&ssl=1)
Jak zrobić leczo
Niby nie lubię pieczarek w leczu, ale to jest znakomite. Urocze mikro pieczareczki złapały mnie za serce! Ale kto im odmówi? Może ma tu znaczenie również fakt, że dostałam pod nos porcję gorącego, parującego, kiełbasianego dania z pajdą świeżego chleba z masłem. Warto też wspomnieć o tajemniczej przyprawie, którą do garnków dorzucają wszystkie mamy i babcie. Co mam na myśli? Oczywiście miłość! Wydaje mi się, że to jedna z kluczowych przypraw kuchennych, bez niej nic nie smakowałby tak dobrze. Jeśli lubisz proste przepisy, które są genialne po przygotowaniu, musisz go spróbować.
Składniki na byczy gar
Przygotowanie