sałatka z fasola i kurczakiem

Fit sałatka z fasolą i kurczakiem

Nie masz pomysłu na “wynosowy” lunch? Sprzedam Ci mój! Oto on – Fit sałatka z fasolą i kurczakiem w orzechowym sosie. Wierz mi to absolutnie wspaniały pomysł na zdrowy i lekki posiłek. 

Fit sałatka z fasolą i kurczakiem

Choć może się wydawać, że przepis jest czasochłonny, to tak nie jest. Jeśli wcześniej ugotujesz więcej ryżu, masz w zanadrzu puszkę kukurydzy (albo świeżą kolbę) i fasolki, to przygotujesz danie w kilka minut. Wystarczy, że usmażysz kurczaka i przygotujesz pyszny, wyrazisty, słodki, a równocześnie słony i orzechowy sos. Fit sałatka z fasolą i kurczakiem posmakuje każdemu, kto lubi orientalne nuty w jedzeniu. Dlatego, że do przygotowania sosu zainspirowały mnie dania kuchni wietnamskiej.

Witaminy w fasoli

Fasola jest bardzo zdrowym źródłem błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Ponad 20% masy ziaren to właśnie białko! Prócz białka godny uwagi jest fakt, że fasola ma także witaminy B1 i B12, C oraz E. Warto wspomnieć, że witaminy z grupy B biorą udział w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu krwionośnego i układu nerwowego. Nie tylko Twoje mięśnie Ci za to podziękują. 

fit sałatka z fasola i kurczakiem
Fit sałatka z fasola i kurczakiem

Witaminy w kukurydzy 

Uwielbiam to połączenie, szczególnie teraz, gdy cukrowa kukurydza jest wszędzie i to za 2-3 złote za solidną kolbę. Warto ją jeść, ponieważ ma w sobie witaminy z grupy B, witaminy A, C i E, a także selen, fosfor, cynk i żelazo. Niewątpliwie jest też absurdalnie słodka i po prostu przepyszna. Dlatego jeśli możesz w sezonie wybieraj świeżą kukurydzę wprost z kolby.

Składniki

  • 40 g ugotowanego, brązowego ryżu
  • 60 g fasoli czerwonej z puszki
  • 60 g kukurdzy, najlepiej świeżej, ugotowanej
  • 125 g pomidorków cherry
  • 30 g orzeszków ziemnych 
  • natka pietruszki do dekoracji

kurczak:

  • 100 g g piersi z kurczaka
  • 20 ml oliwy 
  • 5 g przyprawy do kurczaka złocistej

sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu 

Przygotowanie

  1. Wymieszaj i odstaw składniki sosu. Jeśli masło jest twarde roztop je w mikrofalówce – podgrzej przez 15-20 sekund.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na gorącej oliwie z przyprawą do kurczaka. 4-5 minut na patelni wystarczy. Pamiętaj, aby mieszać mięso. Zdejmij mięso z patelni i wrzuć do miski. 
  3. Na patelni po kurczaku upraż orzeszki. Smaż je 3-4 minuty, aż lekko zbrązowieją.
  4. Do miski wrzuć też fasolę, kukurydzę, pokrojone na połówki pomidorki i sos.
  5. Wymieszaj sałatkę. 
  6. Na koniec posyp ją orzeszkami i natką pietruszki.