fit nalesniki

Fit naleśniki

Fit naleśniki bez cukru, bez glutenu, bez mąki. Pyszne, lekkie, z owocami, dużą zawartością białka oraz błonnika. Są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno – zrób ich górę i zabierz ze sobą na miasto. Najważniejsze jest to, że możesz je usmażyć o każdej porze dnia – będzie świetnym śniadaniem na wynos. 

Przepis na fit naleśniki

Właściwie wydaje mi się, że to bardziej omlet niż naleśniki, ale gdy ułożyłam je w stercie i polałam syropem, na myśl przyszły mi amerykańskie pancakes, więc w skrócie nazwałam swój placek naleśnikami. Banan i jajka to viralowy przepis na placki, ale gdy dodasz do nich cynamon i babkę płesznik placki nabierają nowego wymiaru – są jeszcze smaczniejsze i cudownie treściwe. Na dodatek jest turbo zdrowa.

fit naleśniki
Fit naleśniki

Babka płesznik właściwości 

Choć jest niepozorna i zwykle występuje w formie zmielonych biało-szarych nasion musisz ją poznać. Babka płesznik, podobnie do siemienia lnianego, reguluje i wspomaga pracę jelit. Składa się w 80% z błonnika, więc warto ją dodawać do potraw lub pić w formie koktajli. Pamiętaj jednak, żeby popijać go dużą ilością wody, bo błonnik wiąże wodę, więc, aby swobodnie “przemieszczał się” w jelitach musi być jej sporo. Babka pomaga rozwijać się dobrym bakteriom w jelitach, a jeśli dobre bakterie to i odporność. Nasiona regulują poziom cukru we krwi.

Składniki na 1 porcję

  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka, najlepiej zerówki
  • 1 łyżeczka masła lub oliwy
  • szczypta cynamonu
  • owoce
  • ewentualnie syrop klonowy

Przygotowanie

  1. Nektarynki umyj i natnij skórkę na wierzchach i od spodu na krzyż. 
  2. Zanurz je we wrzątku i odstaw na 5 minut.
  3. Owoce przełóż do zimnej wody łyżką cedzakową.
  4. Odstaw je na 3-4 minuty, następnie zdejmij z nektarynek skórkę.
  5. Pokrój owoce na kawałki wielkości 1-2 cm. 
  6. Włóż owoce do garnka, dodaj sok, wsyp cukier lub erytrol i gotuj dżem na dużym ogniu 15-20 minut, aż połowa płynu odparuje. 
  7. Mieszaj dżem z nektarynek od co jakiś czas, najlepiej co 1-2 minuty. 
  8. Podawaj od razu lub przełóż do słoików i wekuj na gorąco.