salatka z kurczakiem i jabłkiem

Sałatka z kurczakiem i jabłkiem

Pyszna sałatka z kurczakiem i jabłkiem. Idealna na drugie śniadanie, lekki obiad czy kolację. Mięciutki i soczysty kurczak sous vide ze słodko-kwaśną żurawiną, chrupiącym selerem i soczystym jabłkiem to idealne połączenie tej jesieni. Zrób ją już dziś, ponieważ jest pyszna, lekka i sycąca. 

Sałatka z kurczakiem i jabłkiem

Jabłko jest owocem uniwersalnym. Przede wszystkim dlatego, że jest wiele odmian jabłoni, a wiele odmian oznacza wiele rodzajów jabłek. Dzięki temu możesz dowolnie eksperymentować i wybierać odpowiednie jabłko do danego dania. Sałatka z kurczakiem i jabłkiem będzie pyszna z kwaśno-słodkim jabłkiem champion lub antonówką. Najważniejsze jest to, aby owoce były twarde i chrupiące. Dopełnieniem sałatki jest chrupiący seler, który wbrew pozorom może być naprawdę smaczny. Wystarczy, że wymieszasz go z kontrastującymi składnikami np. żurawiną i delikatnym kurczakiem. Dzięki temu połączeniu sałatka jest naprawdę pyszna, nietypowa i niezwykle chrupiąca.

sałatka z kurczakiem sous vide
sałatka z kurczakiem sous vide

Kurczak sous vide

Maszynę do gotowania sous vide jakiś czas temu kupił mój mąż. Cały zestaw kosztował ok. 450 zł i powiem Ci, że niesłychanie mnie zaskoczył. Wiele razy jadłam dania sous vide w restauracjach, ale nie przypuszczałam, że niedużym kosztem można je przygotować w domu. Nie wiem czy wiesz, ale to jak zmieniają się dania gotowane w worku próżniowym jest niesłychane. Smakują o wiele bardziej wyraziście, tak jakby ich smak się kondensował. Kurczak sous vide jest niesłychanie miękki, kremowy i delikatny. Taki efekt bardzo trudno uzyskać inną metodą. Dlatego zachęcam Cię do zbadania tematu sous vide, jeśli jesteś pasjonatem/tką dobrej kuchni. 

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka ok. 450 g
  • 2 duże jabłka
  • 4 gałązki selera naciowego
  • 100 g suszonej żurawiny 
  • 100 g suchego ryżu paraboled
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy stołowej
  • 3-4 łyżki majonezu 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • sól, pieprz do smaku 

dodatkowo:

  • sól 
  • suszony czosnek 

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu i odstaw do ostudzenia. Ciepły ryż możesz też połączyć z żurawiną – dzięki temu namoknie i nie będzie taka twarda.
  2. Piersi oczyść i natrzyj solą oraz czosnkiem.
  3. Włóż mięso do dwóch worków próżniowych, zgrzej próżniowo w specjalnej zgrzewarce. 
  4. Woreczki włóż do wody w maszynie sous vide i gotuj w 63 stopniach przez 4,5 godziny. 
  5. Jeśli nie masz maszyny do sous vide – kurczaka upiecz w 150 stopniach w rękawie do pieczenia mięsa. Po około 40 minutach pierś powinna być dobra.  Ostudź. 
  6. Jabłka obierz, oczyść z twardych części i pokrój w kostkę. 
  7. Podobnie pokrój kurczaka.
  8. Seler umyj i posiekaj w plasterki. 
  9. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki: ryż, kurczaka, jabłka, seler i resztę składników. 
  10. Dopraw sałatkę. 
  11. Podawaj od razu, choć sałatka z kurczakiem i jabłkiem najlepsza jest po godzinie lub dwóch.