szarlotka

Szarlotka

Klasyczna szarlotka to ulubione ciasto wielu moich przyjaciół, podejrzewam, że Twoich również. Kwaśne jabłka, w gęstym waniliowo-cytrynowym syropie, kruche maślane ciasto, a na wierzchu gałka lodów waniliowych. Musisz się zgodzić, że to połączenie idealne. Oto mój sprawdzony przepis na szarlotkę, którą piekłam już dziesiątki, jeśli nie setki razy. Zrób ją i Ty.

Szarlotka z jabłkami

Ze względu na fakt, że to jabłka tworzą szarlotkę musisz wybrać naprawdę dobre owoce. Przede wszystkim muszą być twarde, soczyste i naturalnie słodkie z lekko kwaskową nutą. Tradycyjnie do ciasta wybiera się antonówkę lub szarą renetę. Jednak ja zwykle wybieram jabłka champion, ligol lub gala. Uważam, że mają idealny balans smaków. Są równocześnie słodkie i kwaskowe oraz bardzo soczyste. Do jabłek dodaję dużą ilość cytryny, aby zachowały piękny, jasny kolor. Zwykle wybieram też dodatek dużej ilości wanilii, a nie cynamonu. Jeśli lubisz cynamon możesz oczywiście dodać 1-2 łyżeczki przyprawy na wspomnianą w przepisie ilość jabłek. Jednak dziś w ogóle nie dodałam do ciasta cynamonu. A jaka będzie Twoja idealna szarlotka?

szarlotka przepis
Klasyczna szarlotka

Kruche ciasto i szarlotka

Przede wszystkim taka, z idealnym kruchym ciastem! W końcu jabłka muszą być zamknięte w pysznej, kruchej, maślanej otoczce. Do kruchego ciasta bardzo rzadko używam proszku do pieczenia. Jeśli chcę, aby ciasto się nie pofałdowało i równomiernie urosło, jak w przypadku szarlotki, ciasteczek i kruchych spodów, pomijam proszek. Z pewnością estetyczny wygląd ciasta ma znaczenie, więc staram się, żeby deserem nasycić również oczy. Co do kolejnych składników. Do kruchego ciasta dodaj cukier puder. Puder sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach i jest absolutnie niezbędny. Przede wszystkim nie chrupie w cieście po upieczeniu. Ciasto kruche wyrabia się bardzo krótko, więc na pewno nie zdąży się w nim rozpuścić. Dlatego lepiej z góry pozbyć się tego problemu. Na zakończenie wspomnę jeszcze o jajkach. Do ciasta kruchego dodawaj jedynie żółtka. Białka sprawiają, że ciasto jest twarde. Lecz broń Boże ich nie wyrzucaj. Zużyj je np. do bezy.

szarlotka
Szarlotka

Składniki

2 małe szarlotki o śr. 20 cm lub 1 duża 20×30 cm

jabłka:

  • 2 kg jabłek 
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru 
  • sok z 2 cytryn 
  • 12 g cukru z wanilią
  • 100 g cukru 
  • ewentualnie cynamon, 1-2 łyżeczki

ciasto:

  • 500 g mąki poznańskiej lub wrocławskiej typ 550
  • 250 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 12 g cukru z wanilią
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • dodatkowo 1 jajko do posmarowania ciasta

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuj ciasto. 
  2. Mąkę przesiej z cukrem pudrem i waniliowym do dużej miski. 
  3. Zimne masło pokrój w drobną kostkę i wymieszaj palcami z mąką. 
  4. Gdy powstanie kruszonka dodaj do ciasta żółtka i zagnieć ciasto w kulę. 
  5. Jeśli ciasto się nie łączy dodaj do niego 2-3 łyżki zimnej wody. 
  6. Ciasto owiń w folię lub wrzuć do pojemnika i schładzaj najlepiej min. 1,5 godziny. 
  7. Teraz zabierz się za jabłka. 
  8. Do dużego garnka wlej 1 szklankę wody, sok z 2 cytryn i wsyp cukier waniliowy oraz zwykły. 
  9. Jabłka obieraj po kolei i krój w kostkę.
  10. Wrzucaj jabłka od razu do wody z sokiem, aby nie ściemniały.
  11. Owoce duś ok. 15 min, mieszając. 
  12. Następnie, wymieszaj budyń z 100 ml wody i wlej go do jabłek. 
  13. Szybko ale i dokładnie go wymieszaj, aby nie powstały grudki.
  14. Ugotuj budyń jabłkowy – 2-3 minuty wystarczą. 
  15. Mieszaj go, aby nadzienie się nie przypaliło. Patent z budyniem zmienia szarlotkę na zawsze – na diametralnie lepszą!
  16. Wystudź jabłka, gdy będą ciepłe wyjmij ciasto z lodówki podziel je na pół i rozwałkuj cienko na 5 mm. 
  17. Piekarnik nagrzej do 160-170 stopni. 
  18. Połową ciasta wyłóż dno formy (wcześniej wyłóż formę papierem do pieczenia).
  19. Resztą wylep boki formy, ale zostaw ciasta na dekorację wierzchu szarlotki – zrób to wedle uznania, ja zrobiłam kratkę z pasków ciasta
  20. Na dno ciasta wysyp bułkę tartą – wchłonie nadmiar soku i spód nie będzie rozmokły (tak robiła moja ciocia – to wspaniały patent).
  21. Wyłóż jabłka i udekoruj wierzch ciasta. 
  22. Ciasto posmaruj z wierzchu rozmąconym jajem – po upieczeniu będzie śliczne i błyszczące. 
  23. Piecz szarlotkę: małą 35 min, dużą 45-50 min. 
  24. Gotową szarlotkę podawaj z cukrem pudrem lub lodami.