pieczone jabłka z gorgonzolą

Pieczone jabłka z gorgonzolą

Pyszne pieczone jabłka z gorgonzolą i żurawiną to wspaniała jesienna przystawka lub lekka kolacja. Przygotuj ją właśnie teraz w sezonie na żurawinę i jabłka. Dodatek syropu klonowego idealnie łączy pikantny smak sera, kwaskowy smak jabłka i powideł. Musisz spróbować!

Pieczone jabłka z gorgonzolą

Wielokrotnie jadłam pieczone jabłka na słodko, np. z kruszonką. Myślę jednak, że takie desery szybko mogą się znudzić, dlatego postanowiłam zrobić je w nieco innym wydaniu. Przepis powstał dzięki mojemu mężowi. Kilka razy wspominał, że zjadłby pieczone jabłko. Kwestię nadzienia pozostawiał mi. Wybrałam więc sezonowe dodatki, które zmieniają znany klasyk w coś nieprawdopodobnie pysznego. Pieczone jabłka z gorgonzolą są naprawdę niesamowite. Po upieczeniu ser się rozpuszcza, a żurawina uroczo pęka i zalewa słodko-kwaśne jabłko bardzo intensywnym sokiem. Jest naprawdę pyszne. Smak nadzienia wspaniale uzupełnia dodatek czegoś słodkiego np. syrop klonowy. W rezultacie otrzymujesz danie, które jest zachwycające. Kończąc, już dziś wybierz się po ulubione jabłka i upiecz najpyszniejsze danie tej jesieni. 

pieczone jabłka z gorgonzolą
pieczone jabłka z gorgonzolą

Składniki

na 1 jabłko – składniki mnóż wedle uznania i osób

  • 1 jabłko
  • 30 g sera gorgonzola 
  • 1 łyżka świeżej żurawiny
  • 1 łyżeczka powideł śliwkowych 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 5 ml syropu klonowego lub miodu

Przygotowanie

  1. Jabłka umyj.
  2. Zetnij wierzchy owoców mniej więcej na 1/5 wysokości. 
  3. Odetnij odrobinę od spodu jabłka, aby każde stabilnie stało. 
  4. Ostrożnie wydrąż środki jabłek – nasiona, pestki i miąższ. 
  5. Nadziej jabłko powidłami i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. 
  6. Następnie wrzuć kilka żurawin i ser, na wierzchu ponowne ułóż kilka żurawin. 
  7. Piecz jabłka w żaroodpornym naczyniu lub w blaszce przez 35 minut w 160 stopniach. 
  8. 5 minut przed końcem pieczenia polej jabłka miodem. 
  9. Podawaj od razu.