tosty francuskie

Francuskie tosty z syropem klonowym

Pyszne, francuskie tosty z syropem klonowym to przejaw absolutnie perfekcyjnego kulinarnego recyklingu. Jestem przekonana, że słodkie, mięciutkie, bardzo waniliowe tosty przygotowane z lekko suchego już ciasta, polane syropem klonowym z owocami to idealne śniadanie. 

Francuskie tosty z syropem klonowym

Wczoraj mój syn wziął się za robienie cukierków w foremkach po tabletkach na gardło. Stwierdziłam, że i ja powinnam pokazać Ci coś w duchu zero waste. Z uwagi na fakt, że kilka dni temu piekłam ciasto drożdżowe (i zostało mi kilka kawałków) wybór był prosty. Dziś i jutro zobaczysz dwa przepisy na totalnie pyszne zużycie resztek! Pierwszy z nich masz przed sobą. Pyszne, cynamonowe francuskie tosty z syropem klonowym z drożdżówki to majstersztyk. Bez wątpienia zrobisz je z każdego ciasta – jogurtowego, ucieranego, babki, chałki czy nawet czerstwego chleba. W ostatnim przypadku dodaj jednak do masy jajecznej 1-2 łyżki cukru i namaczaj chleb w panierce 2-3 minuty. Smaż oczywiście na masełku, bo dzięki niemu wszystko jest pachnące i chrupiące. 

tosty francuskie przepis
Tosty francuskie z czerstwego ciasta drożdżowego

Co zrobić z resztek ciasta

Przede wszystkim nigdy pochopnie nie wyrzucaj resztek ciasta czy chleba. Można z nich zrobić naprawdę wspaniałe cuda. Godnym uwagi jest fakt, że z suchego chleba czy ciasta możesz zrobić: zapiekanki, puddingi chlebowe czy tosty. Z bardzo suchych resztek bułkę tartą lub słodką kruszonkę do deserów. Gdy byłam mała nie do pomyślenia było wyrzucanie chleba. Dlatego dziś martwi mnie konsumpcyjny stosunek do jedzenia i to, że rzadko je szanujemy. Na zakończenie mam dla Ciebie dwie rady: kupuj mniej i przerabiaj resztki. Niewątpliwie dziś kreatywne wykorzystanie resztek wymaga jedynie wpisania tego hasła w Google. 

tosty francuskie
tosty francuskie

Jak gotować w duchu zero warte 

Myślę, że przede wszystkim tak, żeby nikt nie zauważył, że ma przed sobą danie z resztek. Gotuj pyszne jedzenie, które ładnie wygląda na talerzu. Z resztek ziemniaków możesz przygotować kopytka czy knedle. Z chleba czy ciasta tosty, z mięsa z rosołu pierogi (wykorzystaj przepis na ciasto), a z resztek makaronu zapiekanki. Niewątpliwie za mało czasu poświęciłam na gotowanie z resztek, więc zmienię to i będę Ci pokazywać więcej przepisów na gotowanie w duchu zero waste. Dlatego odwiedzaj moją stronę i korzystaj z moich przepisów. 

Składniki

na 2 porcje:

  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 4 plasterki ciasta np. drożdżowego 
  • 40 g masła do smażenia
  • syrop klonowy lub miód do polania
  • ulubione owoce
  • dżem do przełożenia tostów 

Przygotowanie

  1. Ciasto pokrój na plasterki o grubości 1.5-2 cm. 
  2. Jajko wymieszaj z mlekiem i cynamonem. 
  3. Na patelni rozpuść masło. 
  4. Maczaj w masie ciasto i odstaw je na 1 minutę z każdej strony aby wsiąknęło panierkę. 
  5. Smaż tosty na maśle, aż będą złociste. Myślę, że 3-4 minuty z każdej strony wystarczą. 
  6. Podawaj gorące tosty z czym chcesz, jednak najpyszniejsze są z czymś gęsty i klejącym, jak np. syrop klonowy czy miód. Pamiętaj też o owocach, świetnie wzbogacają smak i mają sporo witamin.