ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe

Pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami, w tym wypadku śliwkami to bez wątpienia idealny towarzysz porannej kawy albo kakao. Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe posmakuje zarówno dużym jak i małym łasuchom. Natomiast prosty przepis sprawi, że będziesz je piec częściej, bo nie trzeba go wyrabiać. Wiem, zrobiłam Ci dzień, ale przyznam, że właśnie o to mi chodziło. 

ciasto drożdżowe przepis
Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Przepis na to ciasto mam od babci. Niegdyś podobne ciasto piekła też moja ciocia. Lecz swoją drożdżówkę dłużej wyrabiała. Ja rzadko mam, aż tyle czasu, żeby wyrabiać i doglądać ciasta, więc zwykle szukam drogi na skróty, aby zmaksymalizować efekty, a zminimalizować wysiłki. Parafrazując klasyka Ferdka “żeby zrobić, ale się nie narobić”. Babcia piekła to ciasto ze wszelkimi owocami, Ty możesz zrobić podobnie. Użyj malin, jagód, truskawek, śliwek czy moreli. Z uwagi na fakt, że masło było kiedyś towarem luksusowym, babcia piekła drożdżówkę ze stopioną margaryną. Dziś używam masła, bo lubię jego smak, ale jeśli chcesz, z margaryną też Ci wyjdzie. Na zakończenie dodam, że to ciasto jest pyszne, ale najważniejsze jest to, że przypomina dzieciństwo. Wierz mi, nawet po małym kawałku na twarzy pojawia się uśmiech pełen sentymentu. 

ciasto drożdżowe ze śliwkami
ciasto drożdżowe ze śliwkami

Jak zrobić drożdżówkę? 

Przede wszystkim musisz pamiętać, żeby składniki były w temperaturze pokojowej. Przepis jest bardzo prosty, ale musisz uważać, żeby nie wlać do ciasta drożdżowego zbyt ciepłego masła. Prawie zawsze, na początku przygody z pieczeniem, właśnie zbyt gorący tłuszcz lub mleko powodują, że ciasto nie rośnie. Jeśli masło i mleko będą w temp. ok. 36 stopni, wszystko się uda. Na zakończenie dodam, że ciasto lubi ciepło i chętnie postoi w miejscu, gdzie nie ma przeciągu. Przykryj je szczelnie pokrywką, w dużej misce (bo podwoi objętość), żeby spokojnie i komfortowo urosło. Godnym uwagi jest fakt, że ciasto musi dłużej rosnąć, bo krócej je wyrabiasz. Dlatego daj mu aż 60-70 minut. W tym czasie podwoi swoją objętość. 

Co można zrobić z ciasta drożdżowego?

Z tego przepisu przygotujesz też drożdżówki, bułeczki na parze, a nawet pieczone pączki. Maślane ciasto drożdżowe jest bardzo uniwersalne i wielofunkcyjne. Tak naprawdę ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Bez wątpienia możesz zrobić z niego większość drożdżowych wypieków. 

Składniki

forma 20×30 cm

  • 500 g mąki tortowej lub wrocławskiej
  • 50 g drożdży świeżych
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 100 g masła
  • 10 g cukru z wanilią
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny 
  • 600 g śliwek lub innych owoców
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli

kruszonka:

  • 100 g masła
  • 120 g mąki
  • 100 g cukru

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzej do 36 stopni.
  2. Masło stop i ostaw do przestudzenia. 
  3. Do mleka dodaj połowę cukru i drożdże. Wymieszaj dokładnie, po czym dodaj do ciasta 100 g mąki. Wymieszaj i odstaw zaczyn do wyrośnięcia na 10-15 minut.
  4. Gdy zaczyn stanie się puszysty i kremowy, a na wierzchu pojawią się bąbelki dodaj do niego jajka, resztę cukru, cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Wymieszaj. 
  5. Następnie dodaj do ciasta mąkę i sól. 
  6. Wymieszaj ciasto solidną łyżką np. drewnianą, aż się połączy, po czym wlej ciepłe masło i mieszaj łyżką, aż ciasto wchłonie masło, ok. 5 minut. 
  7. Ciasto drożdżowe przykryj szczelnie pokrywką lub folią i odstaw do wyrośnięcia na 60-70 minut.
  8. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. 
  9. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
  10. Na wierzchu ułóż pokrojone na pół śliwki – bez pestek. 
  11. Śliwki posyp cynamonem. 
  12. Wierzch ciasta posyp kruszonką – zagnieć ją w palcach w misce po cieście. 
  13. Piecz ciasto w rozgrzanym piecu przez 40 minut. Po 35 minutach sprawdź patyczkiem czy jest upieczone w środku.