cake pops

Cake pops

Oto cake pops – ciasteczkowe lizaki albo czekoladki. Moje nie mają patyczków, bo akurat nie miałam ich pod ręką, ale Ty masz pełną dowolność jeśli chodzi o dekorację. Ten przepis to jeden z ulubionych dziecięcych deserów. Z pewnością jeśli nie wiesz co zrobić z resztek suchego ciasta – to wspaniały pomysł na jego wykorzystanie. 

Cake pops – ciasteczkowe czekoladki lub lizaki 

Zdziwiłam się dziś, gdy za oknem około osiemnastej zrobiło się już ciemno. Długo byłam pewna, że spokojnie zdążę zrobić zdjęcia czekoladowym cake pops w dziennym świetle. Jednak, gdy sięgnęłam po aparat za oknem było już ciemno. Dzięki temu uzmysłowiłam się, że jesień przybyła znienacka. A ja gdy jest zimno, zwykle częściej mam ochotę na coś słodkiego. Jeśli i Ty masz podobnie, mam dla Ciebie świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta. Użyj ich do zrobienia tostów francuskich lub właśnie ciasteczkowych czekoladek. 

cake pops
cake pops

Czekoladowe cake pops

Ciasteczkowe pralinki cake pops są mięsiste, mięciutkie, kremowe i naprawdę smakowite. Dodaj do nich kruszone orzechy, kawałki czekolady, kolorową posypkę czy liofilizowane owoce. Ze względu na fakt, że to deser, który zrobisz i zjesz szybko, masz pełną dowolność jeśli chodzi o dodatki. Możesz nawet otoczyć ciastem świeże owoce. Pralinki będą dzięki temu jeszcze bardziej orzeźwiające. Niewątpliwie ten przepis jest tak prosty, że możesz zrobić je z dziećmi. Dzieciaki uwielbiają czekoladę i dekorowanie deserów – może to dobry pomysł na najbliższy weekend? 

cake pops
Cake pops w środku

Składniki

  • 250 g ciasto drożdżowego, jogurtowego, brownie lub biszkoptu 
  • 100-120 g kremowego serka np. Philadelphia, Almette
  • 2 łyżki miodu 
  • ewentualnie 1-2 łyżki ulubionego dżemu
  • 200 g białej czekolady 
  • ciasteczka lub posypka do posypania

Przygotowanie

  1. Ciasto zmiksuj lub pokrusz.
  2. Okruchy ciasta wymieszaj z serkiem, miodem i/lub dżemem. 
  3. Z lepkiej masy ciasteczkowej uformuj mokrymi dłońmi pralinki. Jeśli masz ochotę nabij je na patyczki. 
  4. Schłódź ciasteczka przez godzinę w lodówce lub przez 30 minut w zamrażarce.
  5. Stop czekoladę i zanurzaj w niej lizaki. Trzymaj kuleczki za patyczki lub obtaczaj je w czekoladzie  widelcem. 
  6. Zanim czekolada zastygnie udekoruj pralinki wedle uznania. 
  7. Schłódź przed podaniem żeby czekolada zastygła.