pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Pierogi ruskie to ulubione, ba, ukochane, pierogi mojego męża. Mógłby je jeść właściwie codziennie. Dlatego od czasu do czasu robię wielką górę pysznych, napakowanych farszem z ziemniaków, sera i karmelizowanej cebulki, pierogów i część z nich mrożę. Wtedy może je zajadać wtedy, gdy tylko ma ochotę. Te pierogi mają idealne ciasto i przepyszne nadzienie, czego chcieć więc? No może odrobiny chrupiącej cebulki na wierzchu.

Jak zrobić dobre ciasto na pierogi

Przede wszystkim najważniejsze jest ciasto. Musi być miękkie, elastyczne i cienkie. Wydaje się to trudne, ale wystarczy, że zapamiętasz złote rady pierogowe. Po pierwsze użyj odpowiedniej mąki. Najlepsza będzie mąka poznańska lub wrocławska. Te mąki mają odpowiednią zawartość glutenu i odpowiedni stopień zmielenia. Mąkę przesiej do miski, aby ją napowietrzyć, a później dodaj do niej gorącą wodę. Na tyle gorącą, aby móc włożyć do niej ręce. Powinna mieć około 60 stopni. Jeśli chcesz, aby ciasto było idealnie słone sól rozpuść w wodzie i dopiero dodaj do mąki. Aby ciasto było elastyczne koniecznie musi odpocząć. Nie pomijaj tego kroku, jest kluczowy.

pierogi ruskie
pierogi ruskie z cebulką

Farsz do pierogów ruskich

Na zakończenie warto wspomnieć o farszu. Ja mieszam ugotowane żółte ziemniaki (takie klasy B lub C – są przyjemnie kleiste) i biały, półtłusty lub tłusty ser, w proporcji 2:1. Do masy dodaję także podsmażoną na maśle cebulę. Cebulę smażę długo, na wolnym ogniu, aby był słodka i złota. Dzięki dodatkowi soli, szybciej i lepiej się usmaży. Bez wątpienia Twoje pierogi będą pyszne! Zróbmy je razem krok po kroku.

Rada: Niektórzy przygotowują pierogi ruskie również na Wigilię (np. dla dzieci), może warto rozważyć to w tym roku?

Składniki

ciasto:

  • 500 g mąki poznańskiej + do podsypania
  • 250 ml gorącej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

farsz:

  • 800 g ziemniaków
  • 400 g białego sera
  • 3 cebule
  • 60 g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  2. W tym czasie usmaż posiekaną cebulkę na maśle z olejem. Posól ją. Smaż cebulę aż będzie złota (jak na zdjęciu).
  3. Ziemniaki odcedź i utłucz. Do gorących ziemniaków dodaj cebulkę z masłem i twaróg. Utłucz je razem ponownie i dopraw. Odstaw do wystudzenia.
  4. Mąkę przesiej do miski.
  5. W wodzie rozpuść sól. Wymieszaj ją z olejem.
  6. Wodę wlej do mąki i zarób ciasto.
  7. Przełóż je na stolnicę i wyrabiaj 10 min, aż będzie gładkie.
  8. Owiń je szczelnie folią i odstaw na 30 minut.
  9. Ciasto rozwałkuj podsypując mąką na grubość 2 mm.
  10. Wycinaj szklanką kółka. Nakładaj na nie po łyżce farszu i sklejaj pierogi.
  11. Wrzucaj je na osoloną, gotującą się wodę, z odrobiną oleju i gotuj 4 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
  12. Gdy wrzucisz pierogi, delikatnie pomieszaj je drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do garnka.
  13. Pierogi wyłów i podawaj z podsmażoną cebulką.

Rada: od razu usmaż więcej cebuli, aby mieć zapas na okrasę pierogów.