Pierogi ruskie to ulubione, ba, ukochane, pierogi mojego męża. Mógłby je jeść właściwie codziennie. Dlatego od czasu do czasu robię wielką górę pysznych, napakowanych farszem z ziemniaków, sera i karmelizowanej cebulki, pierogów i część z nich mrożę. Wtedy może je zajadać wtedy, gdy tylko ma ochotę. Te pierogi mają idealne ciasto i przepyszne nadzienie, czego chcieć więc? No może odrobiny chrupiącej cebulki na wierzchu.
Jak zrobić dobre ciasto na pierogi
Przede wszystkim najważniejsze jest ciasto. Musi być miękkie, elastyczne i cienkie. Wydaje się to trudne, ale wystarczy, że zapamiętasz złote rady pierogowe. Po pierwsze użyj odpowiedniej mąki. Najlepsza będzie mąka poznańska lub wrocławska. Te mąki mają odpowiednią zawartość glutenu i odpowiedni stopień zmielenia. Mąkę przesiej do miski, aby ją napowietrzyć, a później dodaj do niej gorącą wodę. Na tyle gorącą, aby móc włożyć do niej ręce. Powinna mieć około 60 stopni. Jeśli chcesz, aby ciasto było idealnie słone sól rozpuść w wodzie i dopiero dodaj do mąki. Aby ciasto było elastyczne koniecznie musi odpocząć. Nie pomijaj tego kroku, jest kluczowy.

Farsz do pierogów ruskich
Na zakończenie warto wspomnieć o farszu. Ja mieszam ugotowane żółte ziemniaki (takie klasy B lub C – są przyjemnie kleiste) i biały, półtłusty lub tłusty ser, w proporcji 2:1. Do masy dodaję także podsmażoną na maśle cebulę. Cebulę smażę długo, na wolnym ogniu, aby był słodka i złota. Dzięki dodatkowi soli, szybciej i lepiej się usmaży. Bez wątpienia Twoje pierogi będą pyszne! Zróbmy je razem krok po kroku.
Rada: Niektórzy przygotowują pierogi ruskie również na Wigilię (np. dla dzieci), może warto rozważyć to w tym roku?
ciasto: farsz:Składniki
Przygotowanie
Rada: od razu usmaż więcej cebuli, aby mieć zapas na okrasę pierogów.