owsianka jabłkowa z granatem i tahini

Owsianka jabłkowa z tahini i granatem

Owsianka jabłkowa z tahini i granatem to prosty pomysł na niebanalne śniadanie. Marokańskie klimaty na jesiennym stole to coś co z pewnością postawi Cię na nogi, gdy za oknem jest szaro i zimno. Pyszna słodka, cynamonowa owsianka z jabłkiem, chrupiący granat i gorzkawe, ale jednocześnie bosko kremowe tahini to zestaw idealny. Koniecznie spróbuj. 

Dlaczego warto jeść płatki owsiane

Wiele razy słyszałam, że płatki są niesmaczne i nudne. Wydaje mi się, że niektórzy nadal pamiętają brejowate owsianki z przedszkola. Myślę jednak, że trochę wyobraźni i dobre przepisy mogą zmienić Twoje postrzeganie płatków owsianych. Dlatego, że owsianka może być naprawdę pyszna! Na dodatek płatki owsiane są bardzo uniwersalnym produktem. Możesz z nich zrobić placki, naleśniki, ciasto, batony, panierkę do mięsa, koktajl czy ciasteczka. Przede wszystkim jednak muszę wspomnieć o tym, że są bardzo zdrowe. W płatkach znajdziesz dużą ilość białka zwykle między 13-16 g/100 g, wartościowe złożone, węglowodany, które na długo dadzą Ci energię (ok.55-60 g/100 g) w tym sporą ilość błonnika, który ułatwia trawienie – zwykle między 10-15 g/100 g. 

Owsianka jabłkowa z tahini i granatem
Owsianka jabłkowa z tahini i granatem

Rodzaje płatków owsianych 

Najwięcej wartości odżywczych mają zwyczajne, gruboziarniste płatki owsiane, bo są najmniej przetworzone. Przez to jednak gotują się najdłużej. Kolejne to lekko rozdrobnione płatki owsiane górskie. Gotują się około 10-15 minut. Ostatni rodzaj płatków owsianych to płatki owsiane błyskawiczne, które gotowe są 1-2 minuty po zalaniu gorącym płynem. To tyle ile jeśli chodzi o teorię, bo w praktyce wygląda to różnie. Sprytni producenci robią już płatki, które mimo, że gotują się ekspresowo mają dużą ilość białka i błonnika. Reasumując czytaj etykiety, a na pewno wybierzesz płatki, które mają najwięcej witamin i składników odżywczych. 

Owsianka jabłkowa z tahini i granatem

Moja owsianka jabłkowa z tahini i granatem to przykład pysznego śniadania, które możesz zrobić z płatków owsianych w kilka chwil. Wybrałam płatki owsiane błyskawiczne o dużej zawartości białka. Możesz zrobić podobnie lub wybrać inne i dłużej gotować swoją owsiankę. Myślę, że bardzo ważny jest dodatek odrobiny soli do gotującej się owsianki. Kontrastująca ze słodyczą owoców i mleka sól, świetnie podkreśla smak całości, dlatego nie pomijaj jej. Na zakończenie dodam, że możesz do swojej owsianki dodać dowolne owoce. Z pewnością świetnie sprawdzą się borówki, jeżyny, maliny czy pomarańcze. Ważne jest to, żeby kontrastowały z delikatnym smakiem owsianki. 

Składniki

na 1 porcję:

  • 1 szklanka ulubionego mleka
  • 1 szklanka wody 
  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1 średnie jabłko 
  • 2/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki cukru lub erytrolu 
  • szczypta soli 
  • pestki granatu 
  • 1 łyżka pasty z sezamu tahini 
  • ewentualnie świeża mięta

Przygotowanie

  1. Jabłko obierz i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
  2. Mleko, wodę, jabłko, sól, erytrol, przyprawy i płatki wrzuć do mleka i gotuj do miękkości. Płatki błyskawiczne ok. 5 minut, górskie ok. 15-20.
  3. Gotową owsiankę przelej na miskę.
  4. Udekoruj granatem , tahini i miętą.
  5. Podawaj od razu.
  6. Owsianka jabłkowa z tahini i granatem smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Dlatego możesz przelać ją do słoika i zabrać np. do pracy.