zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni z curry

Zupa krem z dyni z curry to świetny sposób na jesienny obiad. Pieczona dynia i trochę przypraw wystarczą, żeby wyczarować coś naprawdę pysznego. Na dodatek przygotujesz ją w kilka chwil, jeśli wykorzystasz upieczoną wcześniej dynię, tak jak ja. 

Zupa krem z dyni z curry

Prawdopodobnie każdy z nas gotuje jesienią dania z dyni. Muszę, przyznać, że jadłam, zarówno te mniej jak i bardziej udane. Ze względu na ten fakt uważam, że jest jedna, najważniejsza rzecz, o której musisz pamiętać zabierając się za dynię. Mam na myśli to, że dynia saute jest dość mdła. Właśnie dlatego trzeba solidnie ją przyprawić. Z drugiej strony można powiedzieć, że jest przez to również uniwersalna. Zrobisz z niej coś zarówno na słodko jak i na słono. Zupa krem z dyni z curry to wytrawna propozycja, która jest pikantna i bardzo rozgrzewająca. Na dodatek to wegański przepis, ale jeśli masz ochotę, udekoruj zupę kleksem śmietanki lub dodaj chrupiący boczek.

zupa krem z dyni z curry
Zupa krem z dyni z curry

Składniki

na 4-5 porcji

  • 2 małe dynie hokkaido, ok. 1,5 szklanki miąższu
  • 3-4 średnie ziemniaki 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki posiekanego imbiru 
  • 30 ml oleju 
  • sól, pieprz
  • 1,2 l wody lub bulionu
  • prażone pestki dyni do podsypania
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Dwie dynie przekrój na pół. Upiecz przez godzinę w 160-170 stopniach.
  2. Następnie wydrąż pestki (możesz je uprażyć i zjeść) i obierz miąższ ze skórki (z pieczonej dyni szybko i łatwo odchodzi).
  3. Odmierz ok. 1,5 szklanki miąższu. 
  4. Na oleju podsmaż posiekaną i posoloną cebulę, czosnek, kurkumę, imbir i curry. 
  5. Do warzyw przesmażonych na złoto wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę i miąższ z dyni, wlej wodę lub bulion i duś warzywa do miękkości – przez około 15-20 minut.
  6. Zmiksuj zupę na krem i dopraw solą i pieprzem.
  7. Podawaj z podprażonymi pestkami dyni i natką.