Gdy nadchodzą święta, które rozpoczyna wigilijna kolacja, wszyscy w mojej rodzinie są już myślami przy talerzu barszczu z uszkami. Faszeruję je prawdziwkami z cebulą, dzięki czemu mają jedyny i niepowtarzalny aromat. Spraw, żeby i Twoja rodzina go pokochała.
Farsz do uszek wigilijnych
Wybieram do niego jedynie suszone prawdziwki. W przeciwieństwie do niektórych, którzy uszka faszerują kapustą z grzybami, uważam, że taki farsz niedobrze komponuje się z barszczem. Uszka z kapustą wydają się także mniej szlachetne niż te z farszem grzybowym. Z pewnością za bardzo przypominają także pierogi z kapustą i grzybami. Z uwagi na fakt, że w środku małych pierożków znajdziesz jedynie odrobinę nadzienia, warto przyłożyć do niego większą wagę. Wybierz pachnące suszone grzyby i postępuj według moich wskazówek, aby jeszcze bardziej wydobyć ich smak.
Czym wycinać uszka?
To zależy ile czasu chcesz spędzić w kuchni. Im mniejsze kółka tym więcej czasu poświecisz na sklejanie pierożków. Uszka ze zdjęcia wycinałam kieliszkiem, więc kółka były dość małe i poświęciłam na ich zlepianie dużo czasu. Ale możesz użyć do wycinania kółek np. filiżanki do espresso czy małej miseczki na orzeszki. Pierożki będą większe, ale niewątpliwie nie wyjdziesz z kuchni wykończony/a. Zobacz różnicę na poniższych zdjęciach. Oto uszka wycinane filiżanką i kieliszkiem.
Składniki
ciasto:
300 g mąki poznańskiej
150 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
farsz:
60 g suszonych grzybów
2 małe cebule
3 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu sojowego
pieprz
sól do smaku
Przygotowanie
Grzyby zalej ciepłą wodą, około 500-600 ml. Odstaw na godzinę.
Zagotuj grzyby i gotuj je do miękkości.
Odcedź grzyby (nie wylewaj wywaru – zużyj go np. do barszczu czy kapusty wigilijnej) i drobno posiekaj w blenderze, jak ja, lub ręcznie.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle z olejem. Powinna się konfitować w maśle – dzięki niemu uszka będą soczyste.
Gdy cebula będzie złota dodaj na patelnię grzyby i sos sojowy.
Smaż farsz aż sos wyparuje. Powinien być wilgotny ale bez soku z grzybów i sosu.
Spróbuj farszu i dopraw go solą (sos sojowy jest słony, więc niekoniecznie), ale na pewno solidnie go popieprz.
Farsz odstaw do przestudzenia w przykrytym pojemniku.
Po ok. godzinie przygotuj ciasto.
Mąkę przesiej do miski.
Gorącą wodę wymieszaj z solą i olejem, po czym wlej do mąki.
Szybko wyrób ciasto. Przełóż na stolnicę i wyrabiaj je jeszcze 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
Ciasto przełóż do szczelnego pojemnika na 30 minut, aby odpoczęło.
Po tym czasie wałkuj je na grubość 1-2 mm, wycinaj kółka i zlepiaj małe pierożki.
Pierożki zwijaj na małym palcu formując uszka.
Gotuj je w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty po wypłynięciu.
Podawaj z masłem, barszczem lub grzybową.
O mnie
Ania Pastuszka
Ania Pastuszka. Dziennikarka, blogerka i scenarzystka. Kuchnia od zawsze była jej pasją. Gotuje od blisko 20. lat. Od wielu lat pokazuje swoje proste i pyszne przepisy w Telewizji i Internecie. Więcej o mnie »