uszka z grzybami

Uszka z grzybami

Gdy nadchodzą święta, które rozpoczyna wigilijna kolacja, wszyscy w mojej rodzinie są już myślami przy talerzu barszczu z uszkami. Faszeruję je prawdziwkami z cebulą, dzięki czemu mają jedyny i niepowtarzalny aromat. Spraw, żeby i Twoja rodzina go pokochała.

Farsz do uszek wigilijnych

Wybieram do niego jedynie suszone prawdziwki. W przeciwieństwie do niektórych, którzy uszka faszerują kapustą z grzybami, uważam, że taki farsz niedobrze komponuje się z barszczem. Uszka z kapustą wydają się także mniej szlachetne niż te z farszem grzybowym. Z pewnością za bardzo przypominają także pierogi z kapustą i grzybami. Z uwagi na fakt, że w środku małych pierożków znajdziesz jedynie odrobinę nadzienia, warto przyłożyć do niego większą wagę. Wybierz pachnące suszone grzyby i postępuj według moich wskazówek, aby jeszcze bardziej wydobyć ich smak.

farsz do uszek wigilijnych
Grzybowy farsz do uszek wigilijnych

Czym wycinać uszka?

To zależy ile czasu chcesz spędzić w kuchni. Im mniejsze kółka tym więcej czasu poświecisz na sklejanie pierożków. Uszka ze zdjęcia wycinałam kieliszkiem, więc kółka były dość małe i poświęciłam na ich zlepianie dużo czasu. Ale możesz użyć do wycinania kółek np. filiżanki do espresso czy małej miseczki na orzeszki. Pierożki będą większe, ale niewątpliwie nie wyjdziesz z kuchni wykończony/a. Zobacz różnicę na poniższych zdjęciach. Oto uszka wycinane filiżanką i kieliszkiem.

uszka z grzybami
Wycinanie uszek z grzybami małą filiżanką
uszka z grzybami
Uszka z grzybami wycinane kieliszkiem

Składniki

ciasto:

  • 300 g mąki poznańskiej
  • 150 ml gorącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

farsz:

  • 60 g suszonych grzybów
  • 2 małe cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Grzyby zalej ciepłą wodą, około 500-600 ml. Odstaw na godzinę.
  2. Zagotuj grzyby i gotuj je do miękkości.
  3. Odcedź grzyby (nie wylewaj wywaru – zużyj go np. do barszczu czy kapusty wigilijnej) i drobno posiekaj w blenderze, jak ja, lub ręcznie.
  4. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na maśle z olejem. Powinna się konfitować w maśle – dzięki niemu uszka będą soczyste.
  5. Gdy cebula będzie złota dodaj na patelnię grzyby i sos sojowy.
  6. Smaż farsz aż sos wyparuje. Powinien być wilgotny ale bez soku z grzybów i sosu.
  7. Spróbuj farszu i dopraw go solą (sos sojowy jest słony, więc niekoniecznie), ale na pewno solidnie go popieprz.
  8. Farsz odstaw do przestudzenia w przykrytym pojemniku.
  9. Po ok. godzinie przygotuj ciasto.
  10. Mąkę przesiej do miski.
  11. Gorącą wodę wymieszaj z solą i olejem, po czym wlej do mąki.
  12. Szybko wyrób ciasto. Przełóż na stolnicę i wyrabiaj je jeszcze 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne.
  13. Ciasto przełóż do szczelnego pojemnika na 30 minut, aby odpoczęło.
  14. Po tym czasie wałkuj je na grubość 1-2 mm, wycinaj kółka i zlepiaj małe pierożki.
  15. Pierożki zwijaj na małym palcu formując uszka.
  16. Gotuj je w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty po wypłynięciu.
  17. Podawaj z masłem, barszczem lub grzybową.