sernik z solonym karmelem

Cytrynowy sernik nowojorski ze słonym karmelem

Słynne na całym świecie kremowe serniki nowojorskie szturmem wdarły się i na nasze stoły. Ja piekę go z dodatkiem cytrusów, a na wierzchu układam słodki kajmak, który posypuję płatkami wędzonej soli. Jeśli chcesz podać swoim gościom kremowy i przepyszny sernik, którego nigdy nie zapomną, wybierz właśnie ten. Zaręczam, że nie pożałujesz.

Jak zrobić sernik nowojorski

Mój, w przeciwieństwie do klasycznej receptury, jest dużo prostszy. Spokojnie, do przepisów trudnych i dla ambitnych dojdziemy małymi kroczkami. Najpierw skupimy się na tych, które może przygotować właściwie każdy. Cytrynowy sernik upieczesz w klasycznej tortownicy, a nie jak to robią nowojorczycy w kąpieli wodnej. To bez wątpienia duże uproszczenie. Kolejnym jest brak masła na i tak krótkiej liście składników. Podczas gdy do klasycznego sernik używa się dużej ilości miękkiego masła, w tym przypadku wystarczy tłusty serek, który sam w sobie jest wystarczająco kremowy i pyszny. Ty zrób podobnie. Wybierz mielony, śmietankowy twaróg, który ma min. 18% tłuszczu.

sernik z solonym karmelem
Sernik z solonym karmelem

Rodzinna porcja sernika

Jeśli masz dużo gości podwój składniki, a bez wątpienia upieczesz sernik w dużej blaszce np. 20×30 cm lub 26 cm tortownicy. Ja piekę sernik w mniejszej, 20 cm formie ze względu na to, że małe ciasto lepiej wygląda na zdjęciach. To się nazywa prawda czasu i prawda ekranu. Na zakończenie dodam, że mój sernik możesz upiec na dowolnym kruchym spodzie, jeśli tylko masz na to ochotę, ja nie miałam.

Składniki

na tortownicę o śr. 20 cm

  • 750 g tłustego twarogu
  • 200 g cukru pudru
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 10 g cukru z wanilią
  • 3 jajka rozm. M
  • 3 żółtka rozm. M
  • 100 g śmietany 18%
  • 200 g karmelu lub kajmaku
  • 1/2 łyżeczki płatków soli morskiej np. Maldon

Rada: sernik możesz upiec na dowolnym spodzie.

Przygotowanie

  1. Składniki wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
  2. Piekarnik rozgrzej do 160 stopni.
  3. Serek utrzyj ze śmietaną, cukrami i skórką z cytryny.
  4. Jajka i żółtka roztrzep widelcem i cienką strużką wlewaj do sera ciągle mieszając.
  5. Sernik przelej do formy (wybierz szczelną, bo jest dość rzadki) i piecz przez 30 minut, po czym wyłącz piekarnik i trzymaj go w piecu jeszcze przez godzinę.
  6. Sernik wyjmij, wystudź i schowaj do lodówki lub posmaruj karmelem i od razu podawaj.
  7. Zimny sernik, najlepiej po nocy spędzonej w lodówce, posmaruj kajmakiem i posyp solą.

Sernik cytrynowy z solonym karmelem przepis
Sernik cytrynowy z solonym karmelem przepis