Smażony filet z łososia

Smażony filet z łososia

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Można ją przygotować w kilka minut i zawsze jest bardzo smaczna. Zwykle kupuję  filet, który nie ma ości i bez trudu mogą go jeść dzieci. Uwielbiam łososia z nutą czosnku i cytryny, podlanego przypiekanym masłem. Wydawać by się mogło, że przygotowanie łososia z patelni to nic trudnego, jednak wcale tak nie jest. Dlatego, że łosoś lubi wyschnąć albo wyjść niedosmażony, z uwagi na to, ze filet jest dość gruby. Przygotuj go jednak według moich wskazówek i zawsze będzie idealny.

Gdzie kupić dobrego łososia

Moje dzieci uwielbiają jeść łososia, w związku z czym kupuję go dość często. Zwykle kupuję cały duży filet łososia norweskiego, bo starcza na obiad dla mojej czteroosobowej rodziny, nawet z niewielką dokładką dla mojego syna, który uwielbia jeść, nie tylko ryby. Zaopatruję się w dużych marketach, na targach lub w sklepach rybnych. W dużych sklepach jest najtaniej. Cały filet kosztuje tam około 40-50 zł za kilogram. Mniejsze porcje ryby np. dla 1 lub 2 osób kupisz drożej – kosztują około 60-70 zł za kilogram. Godny uwagi jest też łosoś pacyficzny, ponieważ łowi się go w oceanie, w przeciwieństwie do łososia hodowlanego. Jednak łosoś pacyficzny, choć bardziej naturalny i zdrowszy, jest droższy od norweskiego. Kosztuje od 100 zł wzwyż za kilogram.

łosoś z patelni przepis
Łosoś z patelni z ziemniakami i marchewką

Jak usmażyć łososia

Wystarczy kilka trików, a Twój łosoś będzie idealny. Jeśli możesz sobie pozwolić na to, aby dłużej się marynował zrób to. Zawsze kładź rybę na patelni skórą do dołu, dzięki temu zachowa piękny kształt. Po usmażeniu mięso odchodzi od skóry więc się nią nie przejmuj. Resztę trików znajdziesz w przepisie. Smacznego!

Składniki

składniki na 2 porcje:

  • 400 g filet z łososia
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Filet podziel na pół.
  2. Skrop rybę sokiem z połowy cytryny.
  3. Posyp solą i czosnkiem, po czym dokładnie natrzyj rybę przyprawami i odstaw na 15-20 minut, lub nawet na całą noc do lodówki (wtedy jest najsmaczniejszy), oczywiście w szczelnym pojemniku.
  4. Na patelni stop masło z olejem.
  5. Rozgrzewaj patelnię na dużej mocy palnika (u mnie 8/9), ale uważaj, aby nie spalić masła.
  6. Połóż łososia na gorącym tłuszczu, skórą do dołu, przykryj pokrywką i zmniejsz moc palnika na średnią (5/9), w kierunku do małej.
  7. Smaż łososia mniej więcej 5 minut.
  8. Obróć rybę i smaż ją jeszcze 3-4 minuty bez pokrywki.
  9. Gotową rybę podawaj z czym chcesz z cząstką cytryny obok.

Rada: jeśli filet jest dość gruby wyłącz palnik i zostaw łososia pod przykryciem na 4-5 minut na patelni, aby doszedł po usmażeniu.