szparagi z jajkiem

Szparagi z jajkiem sadzonym

Oto prosty przepis na majowe śniadanie – jajko ze szparagami i parmezanem. Jest pyszne, sycące i wbrew pozorom to przepis jednogarnkowy. Nie potrzebujesz skomplikowanego sprzętu i wielu umiejętności. Wystarczy patelnia i apetyt na coś pysznego. 

Jak wybrać dobre szparagi?

Najsmaczniejsze są młode, a więc cienkie szparagi. Niektórych nie trzeba nawet obierać, bo nie zdążyły jeszcze zdrewnieć. Takie lubię najbardziej, bo są pyszne i mało z nimi roboty. Ale oczywiście jako kobieta pracująca, żadnej pracy się nie boję i nie mam problemu z uzdatnieniem tych gorszego sortu do jakości pożądanej. Jak to robię? Najpierw odłamuję lub odcinam zdrewniałe części łodyg. Następnie mniej więcej do połowy każdego szparaga, obieraczką zdejmuję twardą skórę. Następnie zabieram się za gotowanie szparagów.

Jak gotować szparagi?

Przede wszystkim krótko. Szparagi nie lubią długiego moczenia w wodzie, z resztą chyba żadne warzywo tego nie lubi. Oczyszczone łodygi wrzucam na 5-6 minut na patelnię wypełnioną gotującą się wodą z solą i 2-3 łyżkami octu jabłkowego lub soku z cytryny, aby zachowały ładny kolor. Gdy są miękkie po prostu przelewam je zimną wodą i odkładam na talerz. To tyle. Jak widzisz nie ma w tym nic trudnego. Aż chce się rzec to feler, westchnął seler, bo tajemnica gotowania szparagów właśnie została rozwikłana. 

szparagi z jajkiem
Szparagi z jajkiem z płynnym żółtkiem

Jak usmażyć idealne jajko z płynnym żółtkiem?

To równie łatwe jak gotowanie szparagów. Jajko wbij na rozgrzaną patelnię z masłem lub oliwą. Posól je i od razu przykryj pokrywką. Następnie smaż na średnim ogniu, do maksymalnie 5-6 minut. Pilnuj go i obserwuj, z czasem dojdziesz do wprawy, na początku ważne jest aby wyczuć moment. Chodzi mi o chwilę, kiedy żółtko pokryje się białą otoczką. Wtedy od razu zdejmuj je z patelni. Zobacz o co mi chodzi na zdjęciu powyżej. 

Jajko ze szparagami

Teraz wystarczy tylko złożyć elementy tego prostego, ale jakże wykwintnego śniadania. Na tej samej patelni ugotuj szparagi, po czym przełóż je na talerz, posyp parmezanem i usmaż jajka. Jak widzisz nie potrzebujesz wymyślnych garnków do gotowania szparagów. Zwyczajna patelnia wystarczy, żeby jeść smacznie i zdrowo. Na zakończenie dodam, że zwykle smażę do szparagów 2 jajka, ale nieładnie wyglądało to na zdjęciach. 

Składniki

1 porcja

  • 125 g (pół pęczka) szparagów
  • 2 jajka
  • 1 łyżka parmezanu
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzej 2-3 cm wody. 
  2. Gdy się zagotuje dodaj do niej sól i ocet. Wymieszaj. 
  3. Wrzuć na patelnię obrane i oczyszczone szparagi. 
  4. Gotuj je do miękkości – 4-6 minut, w zależności od ich grubości. 
  5. Wylej gorącą wodę i przelej szparagi zimną. 
  6. Odłóż je na talerz i posyp parmezanem. 
  7. Patelnię wytrzyj papierowym ręcznikiem. 
  8. Na tej samej patelni rozgrzej masło. 
  9. Wbij jajka.
  10. Posyp je solą i przykryj pokrywką. 
  11. Smaż je około 5 minut. Gdy tylko żółtka z wierzchu staną się białe – białko się zetnie, od razu zdejmij je i połóż na szparagi. 
  12. Podawaj udekorowane parmezanem i koperkiem.