skrzydełka z kurczaka przepis

Chrupiące skrzydełka z kurczaka z czosnkiem

Majówka zbliża się wielkimi krokami. W związku z tym rozpocznie się też narodowe grillowanie. Dlatego jeśli zamierzasz grillować koniecznie zwróć uwagę na ten przepis.  Oto soczyste, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, czosnkowe skrzydełka z kurczaka.  Musisz przyznać mi rację, że jeśli można coś przygotować tak, żeby wszyscy uznali Cię za królową bądź króla grillowania, koniecznie trzeba to zrobić. 

pasta czosnkowa
Pasta czosnkowa z oliwy, po ponad miesiącu dojrzewania

Pasta czosnkowa

Pewnego razu zamówiłam z mężem pizzę z pizzerii Tutti Santi, to godna uwagi knajpa jeśli lubisz pizzę. Do pizzy dostaliśmy oliwę zmiksowaną ze świeżym czosnkiem. Z pewnością nie spodziewałam się, że będzie to taki hit. Wiele razy spotkałam się z serwowaniem oliwy do pizzy. Jednak w przeciwieństwie do oliwy z Tutti Santi, zwykle była to “gotowa” oliwa, a więc kupowana z przyprawami lub, co gorsza, aromatyzowana na gorąco. Dlatego, gdy spróbowałam pizzy z oliwą ze świeżym czosnkiem zakochałam się w tym smaku. Tak patent z miksowaniem oliwy ze świeżym czosnkiem wszedł na stałe do mojej kuchni. Z czasem zaczęłam miksować coraz więcej oliwy i czosnku. Tak przygotowaną oliwę chowałam w lodówce i używałam do gotowania, jako przyprawy. Pod wpływem zimna, oliwa z czosnkiem zmieniała się w pyszną pastę, która z każdym dniem spędzonym w lodówce zyskiwała na smaku. Tak powstała przyprawa, której używam do marynowania mięsa, zup i pieczywa. 

Skrzydełka z kurczaka z grilla

Dlatego siłą rzeczy w końcu dodałam jej do skrzydełek z kurczaka. Skrzydełka to idealne mięso na grilla i do piekarnika. Po pierwsze, bardzo szybko się smażą. Bez wątpienia to ogromna przewaga nad pałkami z kurczaka czy stekami. Po drugie są dość tłuste, więc po wysmażeniu są bardzo wilgotne i pyszne. Na dodatek tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc po zamarynowaniu, mięso jest absolutnie przepyszne, bo szybko przechodzi do niego smak przypraw. Jeszcze jedna, praktyczna rada. Skrzydełka grilluj na tacce aluminiowej, aby się nie spaliły i obracaj od czasu do czasu, a obiecuję, będą przepyszne.

skrzydełka z kurczaka
Skrzydełka z kurczaka przed pieczeniem lub grillowaniem 

Pieczony czosnek 

Wracając jeszcze do tematu czosnku. Choć świeży bywa w smaku nieznośny, pod wpływem wysokiej temperatury i tłuszczu dzieje się z nim coś magicznego – zaczyna być wspaniale słodki i kremowy. Odkąd gotuję, ta przemiana jest jedną z bardziej mnie fascynujących. Dlatego nie bój się, bo w przepisie jest go dość sporo, ale tak ma być. Bez takiej ilości czosnku kurczak będzie mdły, a z nią jest przepyszny. 

skrzydełka z kurczaka przepis
Chrupiące czosnkowe skrzydełka z kurczaka

Prosty przepis na pieczone skrzydełka 

Jeśli nie wybierasz się na majówkę w terenie skrzydełka przygotujesz, jak dziś ja, w piekarniku. Rozgrzej go porządnie i ciesz się aromatem pieczonego mięsa. Jest naprawdę niesamowity. Tyko obracaj skrzydełka podczas pieczenia, aby za bardzo się nie zrumieniły. Warto zwrócić na to uwagę, bo spalony czosnek jest gorzki. Na zakończenie dodam, że jeśli nie masz piekarnika, możesz je nawet usmażyć. Smaż je w głębokim tłuszczu lub powoli na odrobinie oleju, w obu przypadkach zwracaj uwagę na czosnek i kolor mięsa. Powinien być złoty, jak na zdjęciach. Smacznego! 

Składniki

pasta czosnkowa:

  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin 
  • 1 główka czosnku

skrzydełka:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 4 łyżki pasty czosnkowej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 1 1/2 łyżeczki soli 

RADA: zamarynuj więcej skrzydełek i ciesz się szybkim obiadem przez kilka dni.

Przygotowanie

  1. Zmiksuj oliwę z czosnkiem i odstaw do lodówki, na co najmniej dzień. Pasta najsmaczniejsza i najbardziej intensywna jest po tygodniu. 
  2. Skrzydełka potnij na 3 części, wzdłuż stawów. Spiczastą część wyrzuć, bo nie ma na niej mięsa, środkową część i część ramienną przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika. 
  3. Do mięsa dodaj połowę z czosnkiem – pasty czosnkowej. 
  4. Przypraw mięso solą, ziołami i suszonym czosnkiem i wymieszaj z oliwą. 
  5. Dokładnie wysmaruj mięso marynatą i schowaj na 4-5 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. 
  6. Smaż skrzydełka na tacce aluminiowej na grillu, około 5-6 minut z każdej strony, w zależności od mocy żaru. 
  7. W piekarniku piecz je przez ok. 35 minut, w 200 stopniach, obracaj je co jakiś czas, aby się nie spaliły.
  8. Najsmaczniejsze są odgrzewane, gdy lekko przestudzą się i nasiąkną czosnkową oliwą i swoim tłuszczem wytopionym podczas smażenia.