Pyszna, chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku beza z waniliowym kremem na bazie mascarpone i soczystymi truskawkami. Przepyszny deser na lato.
Jak zrobić bezę
Do bezy najlepsze będą białka, które stały dzień, dwa w lodówce, ponieważ są bardziej gęste. Według mnie najlepiej ubijają się zimne, jednak niektórzy twierdzą, że wolą ubijać ciepłe, lekko podsuszone na powietrzu białka. Myślę, że obie metody są dobre. Jadnak Tobie radzę po prostu, wybierz tę, która bardziej Ci pasuje. Do lekko ubitych z solą białek dodaję cukier kryształ. Nie dodawaj cukru pudru, właśnie kryształ odpowiada za chrupiącą strukturę bezy. Spotkałam się z przepisami na bezę z cukrem pudrem. Uprzedzam Twoje pytanie – taka beza nie wyjdzie. Będzie płaska i gumowa.
Jak ubijać bezę
Ubijaj bezę cierpliwie, trwa to nawet 10 minut. Jeśli używasz świeżych jajek wprost ze skorupek, może to potrwać nawet dłużej. Mimo to wytrwale miksuj białka, aż piana będzie błyszcząca i gęsta. Dopiero wtedy nakładaj ją na papier do pieczenia. Beza bywa zdradliwa i lubi się spalić. Dlatego susz ją cierpliwie i podglądaj w trakcie pieczenia. Manewruj między temperaturą 100-130 stopni. Podczas pieczenia w każdej chwili może się okazać, że trzeba będzie zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę, nie bój się tego. Nie bój się też otwierania piekarnika. Odparowanie wody robi bezie dobrze. Jeśli chodzi o czas pieczenia bezy zwykle, przy mniejszych bezach, 60-80 minut wystarcza, przy dużej czas suszenia musisz wydłużyć do nawet 90-120 minut.
Krem z mascarpone
Jeśli znasz pojęcie food pornu, to właśnie taki jest ten krem. Jest jedwabisty, pyszny, słodki i niesamowity. Gdybym złapała złotą rybkę, jednym z trzech życzeń byłoby, żebym mogła go jeść i nie tyć. Jest absolutnie prze, prze, przepyszny i uzależniający. Jadłam niewiele smaczniejszych deserów niż ten krem. Swój kolor zawdzięcza ekologicznym jajkom, dlatego jeśli przygotujesz go ze “zwykłych” jajek (trójek lub dwójek) będzie wyglądał inaczej. Co do kremu możesz go podać nawet bez bezy, jedynie z owocami i miętą. Wierz mi wszyscy będą zachwyceni. Choć jest absurdalnie dobry, również, jak to zwykle w życiu bywa, absolutnie nie sprzyja smukłej sylwetce. Jedz go więc od czasu do czasu. Ale jedz, bo warto.
Najlepsza beza z mascarpone
Beza najlepsza jest na drugi dzień, to moja subiektywna opinia, ale naprawdę jadłam różne bezy, więc nie jest to bezpodstawne stwierdzenie. Na drugi dzień nie jest już tak krucha, a bardziej mokra i ciągnąca – idealna. Dlatego jeśli masz czas, upiecz ją dzień wcześniej. Krem także możesz przygotować wcześniej. Spokojnie wytrzyma 2 dni w lodówce, w szczelnym pojemniku, aby nie przeszedł zapachem innych produktów z lodówki. Natomiast upieczone bezy przechowuj w suchym pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby wchłaniał nadmiar wilgoci w szafce.
5 mini bez lub 1 duża bezy: krem: dodatkowo:Składniki
Rada: mięta dodaje deserom całkiem nowego charakteru, jeśli masz możliwość hoduj ją na parapecie i dodawaj do słodkich dań
Przygotowanie