beza z kremem mascarpone

Beza z kremem mascarpone i truskawkami

Pyszna, chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku beza z waniliowym kremem na bazie mascarpone i soczystymi truskawkami. Przepyszny deser na lato.

Jak zrobić bezę

Do bezy najlepsze będą białka, które stały dzień, dwa w lodówce, ponieważ są bardziej gęste. Według mnie najlepiej ubijają się zimne, jednak niektórzy twierdzą, że wolą ubijać ciepłe, lekko podsuszone na powietrzu białka. Myślę, że obie metody są dobre. Jadnak Tobie radzę po prostu, wybierz tę, która bardziej Ci pasuje. Do lekko ubitych z solą białek dodaję cukier kryształ. Nie dodawaj cukru pudru, właśnie kryształ odpowiada za chrupiącą strukturę bezy. Spotkałam się z przepisami na bezę z cukrem pudrem. Uprzedzam Twoje pytanie – taka beza nie wyjdzie. Będzie płaska i gumowa.

Jak ubijać bezę

Ubijaj bezę cierpliwie, trwa to nawet 10 minut. Jeśli używasz świeżych jajek wprost ze skorupek, może to potrwać nawet dłużej. Mimo to wytrwale miksuj białka, aż piana będzie błyszcząca i gęsta. Dopiero wtedy nakładaj ją na papier do pieczenia. Beza bywa zdradliwa i lubi się spalić. Dlatego susz ją cierpliwie i podglądaj w trakcie pieczenia. Manewruj między temperaturą 100-130 stopni. Podczas pieczenia w każdej chwili może się okazać, że trzeba będzie zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę, nie bój się tego. Nie bój się też otwierania piekarnika. Odparowanie wody robi bezie dobrze. Jeśli chodzi o czas pieczenia bezy zwykle, przy mniejszych bezach, 60-80 minut wystarcza, przy dużej czas suszenia musisz wydłużyć do nawet 90-120 minut.

beza z kremem mascarpone
Beza z kremem mascarpone

Krem z mascarpone

Jeśli znasz pojęcie food pornu, to właśnie taki jest ten krem. Jest jedwabisty, pyszny, słodki i niesamowity. Gdybym złapała złotą rybkę, jednym z trzech życzeń byłoby, żebym mogła go jeść i nie tyć. Jest absolutnie prze, prze, przepyszny i uzależniający. Jadłam niewiele smaczniejszych deserów niż ten krem. Swój kolor zawdzięcza ekologicznym jajkom, dlatego jeśli przygotujesz go ze “zwykłych” jajek (trójek lub dwójek) będzie wyglądał inaczej. Co do kremu możesz go podać nawet bez bezy, jedynie z owocami i miętą. Wierz mi wszyscy będą zachwyceni. Choć jest absurdalnie dobry, również, jak to zwykle w życiu bywa, absolutnie nie sprzyja smukłej sylwetce. Jedz go więc od czasu do czasu. Ale jedz, bo warto. 

Najlepsza beza z mascarpone

Beza najlepsza jest na drugi dzień, to moja subiektywna opinia, ale naprawdę jadłam różne bezy, więc nie jest to bezpodstawne stwierdzenie. Na drugi dzień nie jest już tak krucha, a bardziej mokra i ciągnąca – idealna. Dlatego jeśli masz czas, upiecz ją dzień wcześniej. Krem także możesz przygotować wcześniej. Spokojnie wytrzyma 2 dni w lodówce, w szczelnym pojemniku, aby nie przeszedł zapachem innych produktów z lodówki. Natomiast upieczone bezy przechowuj w suchym pojemniku wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby wchłaniał nadmiar wilgoci w szafce.

Składniki

5 mini bez lub 1 duża

bezy:

  • 5 białek 
  • 120 g (ok. 1/2 szklanki) cukru białego
  • szczypta soli

krem:

  • 250 g mascarpone
  • 4 żółtka
  • 12 g cukru z wanilią
  • 4 łyżki cukru białego

dodatkowo:

  • mięta
  • 500-600 g truskawek

Rada: mięta dodaje deserom całkiem nowego charakteru, jeśli masz możliwość hoduj ją na parapecie i dodawaj do słodkich dań 

Przygotowanie

  1. Piec nastaw na 110 stopni. Góra-dół. 
  2. Na blaszce ułóż papier do pieczenia. Możesz go przykleić, aby się nie przemieszczał, odrobiną wody lub oleju.
  3. Bezy: białka przelej do wysokiego pojemnika, a żółtka do żaroodpornej miski. 
  4. Dodaj sól i ubijaj na sztywną masę. 
  5. Do sztywniejących białek wsypuj powoli cukier, nadal miksując.
  6. Ubijaj masę, aż będzie bardzo gęsta i szklista. Trwa to około 10 minut. 
  7. Wyłóż na blachę 5, w miarę równych kółek, o średnicy około 10 cm. 
  8. Włóż bezy do pieca na 60 minut. 
  9. Kontroluj temperaturę pieczenia i kolor bez (jeśli pieką się zbyt szybko zbrązowieją). Jeśli robią się zbyt złote zmniejsz temperaturę, jeśli nic się nie dzieje zostaw je. 
  10. Otwórz piekarnik 1-2 razy w trakcie pieczenia, aby wypuścić wodę, bo właśnie o osuszenie bez nam chodzi. 
  11. Bezy są gotowe, jeśli ich wierzchy i spody są suche i sztywne, a nie klejące. Po prostu dotnij ich palcami. 
  12. W międzyczasie przygotuj krem. 
  13. Do żółtek dodaj cukier i cukier z wanilią. 
  14. W garnku, o średnicy mniejszej niż metalowa miska, zagotuj wodę. Na gotującej się wodzie ustaw miskę z żółtkami i ubijaj nad kąpielą wodną, aż powstanie puszysty kogel-mogel, a cukier się rozpuści. Potrwa to mniej, więcej 10 minut.
  15. Zestaw krem z kąpieli i miksuj jeszcze chwilę, aż lekko przestygnie. 
  16. Ciepły kogel-mogel wymieszaj, powoli trzepaczką miksera z serkiem mascarpone. 
  17. Schowaj krem do lodówki w szczelnym pojemniku.
  18. Gdy bezy będą zimne dekoruj je kremem (zgęstnieje w lodówce) i udekoruj truskawkami oraz miętą. 
  19. Podawaj od razu. 

beza z mascarpone
Pyszna beza z mascarpone i truskawkami