stek z polędwicy wołowej

Stek z polędwicy wołowej

Mięsożerco! Twój Pastuszek wychodzi Ci na przeciw! Oto przepis dla wielbicieli steków i wszystkich tych, którzy chcą sprawić im radość. Za chwilę dowiesz się jak przygotować pyszny stek, który jest miękki i smaczny. Dowiesz się także jak go podać, żeby stanowił kompletne danie. To przepis idealny na romantyczną randkę czy wyjątkową kolację. Konkludując, wierz mi dziewczyno, bezsprzecznie – takiej polędwicy nikt się nie oprze. 

Jak kupić dobrą polędwicę wołową

Wołowinę jem ją bardzo rzadko z uwagi na zwierzęta, które cenię i szanuję. Ale jeśli już pozwalam sobie na czerwone mięso zawsze jest to mięso dobrej jakości. Podobnie do innych produktów, staram się wybierać sprawdzone i stawiać na jakość, nawet jeśli mam jeść coś raz na jakiś czas. Kupując polędwicę przede wszystkim zwróć uwagę na jej zapach i kolor. Musi pachnieć masłem, mlekiem i słodką śmietaną z delikatną mięsną nutą. Najlepsza polędwica ma intensywnie czerwony kolor, wpadający bardziej w różowy, niż w fiolet. Niewątpliwie nie może być sina, ani puszczać swoich soków. Na zakończenie dodam, że wybierz mięso, które jest miękkie, kruche i delikatne i łatwo poddaje się Twoim dłoniom. 

Stek z polędwicy wołowej
Stek z polędwicy wołowej z kopytkami z parmezanem i buraczkami z whisky

Jak smażyć stek

Na pewno musisz zwrócić uwagę na grubość mięsa. Cienki stek smaży się krócej, a grubszy dłużej. Grubsze mięso musi też dłużej odpoczywać po usmażeniu. Z pewnością musisz ustalić jaki stopień wysmażenia najbardziej lubi Twoja druga połówka. Ja najbardziej lubię medium lub, ewentualnie, medium well. Nie lubię bardzo krwistej smażonej wołowiny – jeśli mam na taką ochotę robię tatara. Optymalny poziom wysmażenia – czyli średni (medium) to zwykle najlepszy pomysł na wołowinę. Stek do 2-3 cm smaż około 2 minuty z każdej strony i odstaw na 5-6, do odpoczynku, na ciepłym talerzu. Gruby, duży stek 4-6 cm, smaż tyle samo i włóż na 5-8 minut do gorącego piekarnika (180 stopni) lub smaż trochę dłużej po 3-4 minuty z każdej strony i odłóż na około 10 minut w cieple, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie. Oczywiście wołowinę soli się po usmażeniu! Ale to już chyba wiesz? 

Dodatki do steku

Każda romantyczna kolacja nie może obejść się bez sprawdzonych dodatków. Myślę, że kopytka z parmezanem i buraczki zasmażane z whisky to najlepsze co może spotkać Twojego faceta w Walentynki. No dobra, nie chwalmy dnia przed jego zakończeniem, bo i o deserze warto, choć wydaje mi się, że w tym wypadku nie wypada, wspomnieć. Wracając do meritum. Dodatki do steku przygotujesz bardzo szybko. Zadbałam o to, abyś miała czas na przygotowanie make upu i odpowiedniej fryzury, a nie spędziła połowy wieczora na staniu przy garach. Także, cóż, enjoy!

Składniki

na 2 porcje

  • 2 x 200 g stek z polędwicy wołowej
  • 50 g masła
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 1 gałązka rozmarynu 
  • 2 ząbki czosnku
  • sól w płatkach (lub zwykła)

kopytka: 

  • 250 g kopytek
  • 20 g masła
  • 2 łyżki parmezanu
  • świeżo mielony pieprz

buraczki z whisky:

  • 250 g ugotowanych buraków (kupisz gotowe w sklepie)
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki whisky
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Steki wyjmij z lodówki godzinę przed smażeniem, aby były w temperaturze pokojowej. 
  2. Najpierw przygotuj buraczki. Możesz je przygotować nawet dzień wcześniej. 
  3. Ugotowane buraczki zetrzyj na grubych oczkach tarki lub w blenderze (koniecznie użyj rękawiczek!).
  4. Włóż je do garnka i dodaj przyprawy. 
  5. Duś buraczki 10 minut, spróbuj i dopraw. Muszą mieć intensywny – słodko-kwaśny smak. Odstaw.
  6. Na patelni rozgrzej masło i olej. Gdy masło się spieni, połóż na patelni mięso, rozmaryn i przecięte na pół ząbki czosnku.
  7. Rada: Możesz też oprószyć steki czosnkiem granulowanym jeśli lubisz – są pyszne!
  8. Smaż steki po 2 minuty z każdej strony po czym odstaw je na 5-6 minut do odpoczynku. 
  9. W tym czasie na tej samej patelni podsmaż kopytka. Dodaj odrobinę masła i smaż je, aż będą złote.
  10. Gorącej kopytka połóż obok steku i posyp je parmezanem, który na ciepłych kluseczkach uroczo się stopi. 
  11. Obok połóż stek, posól go i dodaj buraczki. 
  12. Smacznego!