Mięsożerco! Twój Pastuszek wychodzi Ci na przeciw! Oto przepis dla wielbicieli steków i wszystkich tych, którzy chcą sprawić im radość. Za chwilę dowiesz się jak przygotować pyszny stek, który jest miękki i smaczny. Dowiesz się także jak go podać, żeby stanowił kompletne danie. To przepis idealny na romantyczną randkę czy wyjątkową kolację. Konkludując, wierz mi dziewczyno, bezsprzecznie – takiej polędwicy nikt się nie oprze.
Jak kupić dobrą polędwicę wołową
Wołowinę jem ją bardzo rzadko z uwagi na zwierzęta, które cenię i szanuję. Ale jeśli już pozwalam sobie na czerwone mięso zawsze jest to mięso dobrej jakości. Podobnie do innych produktów, staram się wybierać sprawdzone i stawiać na jakość, nawet jeśli mam jeść coś raz na jakiś czas. Kupując polędwicę przede wszystkim zwróć uwagę na jej zapach i kolor. Musi pachnieć masłem, mlekiem i słodką śmietaną z delikatną mięsną nutą. Najlepsza polędwica ma intensywnie czerwony kolor, wpadający bardziej w różowy, niż w fiolet. Niewątpliwie nie może być sina, ani puszczać swoich soków. Na zakończenie dodam, że wybierz mięso, które jest miękkie, kruche i delikatne i łatwo poddaje się Twoim dłoniom.
Jak smażyć stek
Na pewno musisz zwrócić uwagę na grubość mięsa. Cienki stek smaży się krócej, a grubszy dłużej. Grubsze mięso musi też dłużej odpoczywać po usmażeniu. Z pewnością musisz ustalić jaki stopień wysmażenia najbardziej lubi Twoja druga połówka. Ja najbardziej lubię medium lub, ewentualnie, medium well. Nie lubię bardzo krwistej smażonej wołowiny – jeśli mam na taką ochotę robię tatara. Optymalny poziom wysmażenia – czyli średni (medium) to zwykle najlepszy pomysł na wołowinę. Stek do 2-3 cm smaż około 2 minuty z każdej strony i odstaw na 5-6, do odpoczynku, na ciepłym talerzu. Gruby, duży stek 4-6 cm, smaż tyle samo i włóż na 5-8 minut do gorącego piekarnika (180 stopni) lub smaż trochę dłużej po 3-4 minuty z każdej strony i odłóż na około 10 minut w cieple, aby soki równomiernie rozłożyły się w mięsie. Oczywiście wołowinę soli się po usmażeniu! Ale to już chyba wiesz?
Dodatki do steku
Każda romantyczna kolacja nie może obejść się bez sprawdzonych dodatków. Myślę, że kopytka z parmezanem i buraczki zasmażane z whisky to najlepsze co może spotkać Twojego faceta w Walentynki. No dobra, nie chwalmy dnia przed jego zakończeniem, bo i o deserze warto, choć wydaje mi się, że w tym wypadku nie wypada, wspomnieć. Wracając do meritum. Dodatki do steku przygotujesz bardzo szybko. Zadbałam o to, abyś miała czas na przygotowanie make upu i odpowiedniej fryzury, a nie spędziła połowy wieczora na staniu przy garach. Także, cóż, enjoy!
na 2 porcje kopytka: buraczki z whisky:Składniki
Przygotowanie