tort czekoladowy

Prosty tort czekoladowy z kremem Nutella i różą

Och. Jeśli myślisz o kulinarnym armagedonie to jest to jeden z nich. Pyszny tort z bardzo czekoladowym ciastem i prostym kremem ze śmietany i Nutelli… Kropką nad i jest tutaj dodatek konfitury z płatków róży, która pachnie naprawdę obłędnie. To po prostu wyjątkowa cudowność. Nie wiem czy jadłam kiedyś lepszy tort. Naprawdę. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją drugą połówkę przygotuj jej właśnie to ciasto – jest idealne na Walentynki. Każdy miłośnik czekolady będzie nim zachwycony!

Ciasto czekoladowe

To bardzo prosty przepis. Przygotujesz go sprawnie i szybko. Podobnie do jego amerykańskiej wersji do mojego ciasta użyj świeżo zaparzonej gorącej kawy. Prawdopodobnie to jedno z moich ulubionych ciast. Za każdym razem zachwyca mnie nutami czekoladowymi i kawowymi. Jeśli miałabym jakieś rady, aby ustrzec od paniki początkujących cukierników oto one. Po pierwsze – ciasto po wymieszaniu jest dość rzadkie, dlatego, że używasz do niego sporej ilości składników, które dopiero po upieczeniu tężeją. Po drugie przede wszystkim zwróć uwagę na jakość czekolady. Powinna być dobrej jakości o min. 50 % zawartości kakao. Zasada jest prosta – dobra czekolada to dobre ciasto. 

tort czekoladowy z nutellą
Pyszny tort czekoladowy z Nutellą

Łatwy krem do tortu z dwóch składników

Nutella to świetny dodatek do ciast! Jeśli nie widziałeś/aś moich przepisów w Kalendarzu Adwentowym Nutelli, zapraszam na You Tuba! Myślę, że wiele jeszcze nas czeka, jeśli chodzi o odkrywanie jej kulinarnego potencjału, w czym służę Państwu uprzejmie! W tym przepisie wymyśliłam, że krem do tortu możesz przygotować właściwie tylko z 2 składników – bitej śmietany i Nutelli. Myślę, że to niebiańskie połączenie i Tobie przypadnie do gustu. Niewątpliwie to jeden z moich najlepszych kuchennych eksperymentów. Krem jest sztywny, pyszny i orzechowo-czekoladowy! Uwielbiam go! Na zakończenie dodam, że jeśli nie masz czasu po prostu wymieszaj krem i podaj go z owocami w formie musu czekoladowego. Smakuje jak z najlepszej cukierni! 

Składniki

ciasto czekoladowe:

  • 200 g masła
  • 200 g czekolady o zaw. min. 50 % kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 ml wrzątku
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 220 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki soli

krem:

  • 350 ml śmietany 36 %
  • 230 g słoik kremu Nutella

dodatkowo:

  • 200 g słoik konfitury z płatków róży
  • mango
  • granat
  • cukier puder do podnia

Przygotowanie

  1. Formę 20 x 25 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Najpierw przygotuj ciasto: masło i czekoladę włóż do garnka. 
  3. Zalej je gorącą, świeżo zaparzoną kawą i rozpuść. Mieszaj powoli i dokładnie. 
  4. Następnie wsyp do masy cukier i mieszaj 3-4 minuty, aż się rozpuści. 
  5. Do masy czekoladowej dodaj jajka i mieszaj masę trzepaczką. 
  6. W osobnej misce wymieszaj sypkie składniki. 
  7. Jeśli masz chęci i sitko możesz je przesiać, aby nie miały grudek, ale niekoniecznie. 
  8. Sypkie składniki wsyp do ciasta i mieszaj masę, aż będzie miła i lejąca, bez grudek. 
  9. Wylej ciasto do formy i piecz w nagrzanym do 170 stopni piecu, przez 50-60 minut, po 50 sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli po wbiciu wychodzi suchy ciasto jest gotowe.
  10. Wyjmij ciasto z pieca i wystudź. 
  11. W międzyczasie przygotuj krem. 
  12. Zimną śmietanę ubij na sztywny krem. Wymieszaj z Nutellą, która musi być w temperaturze pokojowej. 
  13. Rób to najlepiej ręczną trzepaczką, aby śmietana nie opadła. 
  14. Gotowy krem przykryj szczelnie folią i schowaj do lodówki.
  15. Gdy ciasto wystygnie przekrój je na pół (w przeciwieństwie do mnie zrób to bardziej równo).
  16. Spód ciasta posmaruj konfiturą z róży. 
  17. Posmaruj ciasto kremem.
  18. Przykryj wierzchem ciasta. 
  19. Szczelnie zawiń folią i schowaj na min. 1 godzinę do lodówki. 
  20. Podawaj z kawałkami owoców, obsypane cukrem pudrem. 

tort czekoladowy
Prosty i przepyszny tort czekoladowy