Prosty piernik

Prosty piernik z orzechami

Nastał Nowy Rok! Mam nadzieję, że Sylwester udał Ci się przednio. Jako pierwszy w Nowym 2021 Roku pojawia się ekstremalnie prosty przepis na piernik z orzechami. Przygotujesz go w 5 minut, w 1 misce. A efekt? Jest niesamowity. Ciasto jest miękkie, puszyste, aromatyczne i chrupiące od solidnej porcji orzechów.

Proste ciasto w kilka minut

W moich przepisach staram się, aby wszystko był jasne i czytelne. Dlatego, że przede wszystkim we wspólnym gotowaniu z bloggerem czy twórcą internetowym liczy się to, aby przepis był łatwy i wychodził każdemu, niezależnie od jego kulinarnych zdolności. Mój piernik to ciasto godne uwagi jeszcze z jednego względu. W przeciwieństwie do innych przepisów przygotujesz go bez bałaganu w 5 minut. Mało tego. Nawet kolejność składników nie ma tu większego znaczenia.  Wrzucaj je do miski w dowolnej kolejności, a Twoje ciasto i tak będzie idealne

prosty piernik przepis
Prosty piernik z bakaliami

Bakalie do ciasta

Niegdyś dodawałam do ciasta migdały. Dziś wydaje mi się, że najlepsze są orzechy włoskie, dlatego, że są najbardziej aromatyczne, a równie chrupiące co migdały. Ze względu na naturalna słodycz dodaję do ciasta rodzynki i żurawinę. Dzięki nim ciasto jest przepyszne i bogate. Pamiętaj tylko o jednym – bakalie dodaj do ciasta po zmiksowaniu, dlatego, że mogłyby powstać grudki i mąka niedokładnie wymieszałaby się z resztą składników. Reasumując to bardzo prosty przepis, który może Ci towarzyszyć przez cały Nowy Rok, nie tylko od święta.

Składniki

  • 1 szklanka mąki żytniej 2000
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 25 g suszonej żurawiny

Przygotowanie

  1. Zmiksuj wszystkie składniki prócz orzechów i bakalii. Najpierw przemieszaj ciasto, aby lekko się połączył, następie miksuj je na średnich obrotach miksera przez 1 minutę, potem na wyższej przez 4.
  2. Łącznie miksuj ciasto przez 5 minut.
  3. Do ciasta dodaj posiekane orzechy i bakalie (w całości).
  4. Przelej ciasto do długiej keksówki, tortownicy lub dowolnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz ciasto przez 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po 40 minutach sprawdź ciasto patyczkiem, jeśli wbity wychodzi suchy, ciasto jest gotowe.

Rada: w zależności od rozmiaru i wysokości formy każde ciasto inaczej się piecze. Miej to na uwadze i pod koniec czasu pieczeniu sprawdzaj ciasto patyczkiem. Jeśli trzeba rób to kilka razy. Najdłużej bo czasem nawet 50-60 minut piecze się piernik w keksówce, krócej w tortownicy lub dużej, płaskiej formie – nawet w 40-45 minut.

Rada 2: mąkę żytnią możesz w całości zastąpić mąką pszenną. Ja dodaję mąki żytniej, aby ciasto było zdrowsze i bardziej wartościowe.