Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Ja lubię przygotowywać go czasem na inne sposoby, aby uzyskiwać różne smaki i struktury. Oto przepis na klasyczny sernik waniliowy ze skórką z pomarańczy, na spodzie z ciasteczek świętego Mikołaja – speculoos. Ale możesz użyć ulubionych, najważniejsze jest to, że przygotujesz go szybko i bez trudu, a efekt będzie wspaniały. Sernik jest puszysty, kremowy, maślany i o bardzo bogatej, zwartej konsystencji.
Jak upiec sernik
Przede wszystkim pamiętaj o tym, aby składniki były w temperaturze pokojowej, ponieważ tylko wtedy sernik idealnie się ubije, a po upieczeniu będzie zwarty i pyszny. Również masło do przygotowania sernika powinno być miękkie, aby łatwo się ubijało. Jeśli możesz do ciasta wybierz dobrej jakości jajka. Najlepsze będą wiejskie – klasy 0 (ekologiczne) lub wolno wybiegowe tzw. jedynki (1 jako początek kodu na jajku). Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem możesz nie zdawać sobie sprawy jak wielką wagę ma dobór i jakość składników na gotowy wypiek.
Składniki
masa serowa:
1 kg sera na sernik
200 g miękkiego masła
5 jajek
40 g budyniu waniliowego
1 szklanka cukru pudru
10 g cukru z wanilią (1 op)
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
spód:
350 g ciasteczek cynamonowych
100 g masła
Przygotowanie
Składniki wyjmij z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.
Blachę wysmaruj masłem i przyklej do niej papier do pieczenia.
Najpierw przygotuj spód. Ciasteczka zmiksuj na piasek w blenderze.
100 g masła stop i wymieszaj z ciastkami.
Mokrym ciasteczkowym piaskiem wysyp blachę do pieczenia. Dokładnie dociskaj ciastka do formy, aby utworzyć równy spód.
Schowaj blachę do lodówki.
Miękkie masło ubij z cukrem, skórką z pomarańczy i cukrem waniliowym.
Gdy będzie puszyste dodawaj po jajku, ciągle ubijając. Każde kolejne po połączeniu poprzedniego.
Do kogla mogla dodaj budyń i zmiksuj.
Następnie dodaj do masy ser w 3 częściach. Wymieszaj masę na wolnych obrotach miksera jedynie do połączenia składników.
Przelej delikatnie i powoli sernik na spód z ciastek.
Piecz sernik w 160 stopniach przez 45 minut. Jeśli ma sprężysty, jędrny wierzch jest gotowy.
Schłódź sernik i podawaj obsypany cukrem pudrem.
O mnie
Ania Pastuszka
Ania Pastuszka. Dziennikarka, blogerka i scenarzystka. Kuchnia od zawsze była jej pasją. Gotuje od blisko 20. lat. Od wielu lat pokazuje swoje proste i pyszne przepisy w Telewizji i Internecie. Więcej o mnie »