Prosty sernik przepis

Sernik na spodzie z ciasteczek

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Ja lubię przygotowywać go czasem na inne sposoby, aby uzyskiwać różne smaki i struktury. Oto przepis na klasyczny sernik waniliowy ze skórką z pomarańczy, na spodzie z ciasteczek świętego Mikołaja – speculoos. Ale możesz użyć ulubionych, najważniejsze jest to, że przygotujesz go szybko i bez trudu, a efekt będzie wspaniały. Sernik jest puszysty, kremowy, maślany i o bardzo bogatej, zwartej konsystencji.

Jak upiec sernik

Przede wszystkim pamiętaj o tym, aby składniki były w temperaturze pokojowej, ponieważ tylko wtedy sernik idealnie się ubije, a po upieczeniu będzie zwarty i pyszny. Również masło do przygotowania sernika powinno być miękkie, aby łatwo się ubijało. Jeśli możesz do ciasta wybierz dobrej jakości jajka. Najlepsze będą wiejskie – klasy 0 (ekologiczne) lub wolno wybiegowe tzw. jedynki (1 jako początek kodu na jajku). Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem możesz nie zdawać sobie sprawy jak wielką wagę ma dobór i jakość składników na gotowy wypiek.

Składniki

masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik
  • 200 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 g cukru z wanilią (1 op)
  • 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy

spód:

  • 350 g ciasteczek cynamonowych
  • 100 g masła

Przygotowanie

  1. Składniki wyjmij z lodówki 2 godziny przed pieczeniem.
  2. Blachę wysmaruj masłem i przyklej do niej papier do pieczenia.
  3. Najpierw przygotuj spód. Ciasteczka zmiksuj na piasek w blenderze.
  4. 100 g masła stop i wymieszaj z ciastkami.
  5. Mokrym ciasteczkowym piaskiem wysyp blachę do pieczenia. Dokładnie dociskaj ciastka do formy, aby utworzyć równy spód.
  6. Schowaj blachę do lodówki.
  7. Miękkie masło ubij z cukrem, skórką z pomarańczy i cukrem waniliowym.
  8. Gdy będzie puszyste dodawaj po jajku, ciągle ubijając. Każde kolejne po połączeniu poprzedniego.
  9. Do kogla mogla dodaj budyń i zmiksuj.
  10. Następnie dodaj do masy ser w 3 częściach. Wymieszaj masę na wolnych obrotach miksera jedynie do połączenia składników.
  11. Przelej delikatnie i powoli sernik na spód z ciastek.
  12. Piecz sernik w 160 stopniach przez 45 minut. Jeśli ma sprężysty, jędrny wierzch jest gotowy.
  13. Schłódź sernik i podawaj obsypany cukrem pudrem.

sernik na spodzie z ciasteczek
Sernik na spodzie z ciasteczek