Prosty piernik na bogato

Prosty piernik na bogato

Przepis na prosty piernik na bogato! Na dodatek ekspresowo. To ciasto na piernik, który uda się każdemu, bez wyjątku. Na dodatek wystarczy, że jedynie zmiksujesz masę i dodasz do korzennego ciasta ulubione bakalie. To tyle! Naprawdę. W te święta udowodnisz, że rządzisz w kuchni!

Przepis na prosty piernik na bogato na święta

Myślę, że najprostsze przepisy są zwykle najlepsze. Przede wszystkim dlatego, że nie wymagają wizyty w nie wiadomo jakich marketach spożywczych. Nawet ja, która lubi poszperać w sklepach z egzotycznym jedzeniem, lubię upiec coś pysznego z tego co zawsze mam w szafce. Właśnie takie jest to ciasto. Robię ten piernik od lat i przyznam, że nie wiem czy komukolwiek, kiedykolwiek nie smakował. Wszyscy, nawet moje dzieci, go uwielbiają. Prosty piernik na bogato ma jeszcze jedną przewagę nad innymi. Załóżmy, że w świąteczne pieczenie Cię przerasta. Otóż to ciasto wychodzi każdemu, a składniki wystarczy jedynie miksować przez 5 minut. Podobnie do piernika staropolskiego możesz go także przekroić i przełożyć powidłami. 

prosty piernik na bogato
prosty piernik na bogato

Prosty piernik na bogato

W pewnych kręgach jest wręcz słynny w okresie przedświątecznym. Jadło go większość moich znajomych i jeszcze więcej nieznajomych, bo uwielbiam piec piernik i częstować nim ludzi. Na zakończenie dodam, że choć ja oprószyłam wierzch cukrem pudrem, Ty możesz udekorować ciasto np. białą czekoladą lub lukrem. W rezultacie otrzymasz wypiek, który idealnie wpasuje się w świąteczny klimat. Niewątpliwie prosty piernik na bogato to jedno z moich ulubionych ciast. Istotne jest też to, że z każdym dniem robi się lepszy. Dlatego możesz zjeść ciasto od razu, albo upiec np. 3-4 dni przed świętami i schować do lodówki. Godnym uwagi jest fakt, że zamiast orzechów, lub oprócz orzechów, możesz do piernika dodać inne bakalie. Ważne jest to, że w sumie powinno być ich od 150-200 g.

prosty piernik z orzechami
prosty piernik z orzechami

Składniki

Duża blacha:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1,5 szklanki mąki razowej typ 1500
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub stopionego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g orzechów włoskich

Rady: 1 szklanka= 250 ml, zamiast mąki razowej możesz użyć mąki tortowej. 

Przygotowanie

  1. Wymieszaj sypkie składniki.
  2. Dodaj mokre: jajka, miód, mleko i olej.
  3. Zmiksuj ciasto mikserem. Miksuj 5 minut, aż masa dokładnie się połączy.
  4. Orzechy grubo posiekaj i wsyp do ciasta.
  5. Wymieszaj.
  6. Przelej ciasto do dowolnej formy – wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz piernik w rozgrzanym piekarniku (do 180 stopni) przez 45-55 minut, w zależności od rodzaju formy – w głębszej piernik piecze się dłużej. Sprawdź piernik patyczkiem do szaszłyków, jeśli wbity w ciasto, po wyjęciu jest suchy, piernik jest gotowy.
  8. Podawaj wystudzony np. posypany cukrem pudrem lub udekorowany wedle uznania – powidłami lub czekoladą. 

piernik w 5 minut
piernik w 5 minut