seromakowiec

Seromakowiec

Pyszne ciasto seromakowiec to prawdziwy klasyk naszej, rodzimej kuchni. Pamiętam, że zwykle robiły go moje ciocie czy babcie. Zawsze lubiłam to ciasto, bo kojarzyło mi się ze świętami i spotkaniami z rodziną. Mój seromakowiec to proste połączenie masy makowej i sernika, z kruchym ciastem. Czy coś może tu nie smakować? 

Przepis na seromakowiec

Chciałam poczęstować czymś wyjątkowym ekipę, która nas ostatnio odwiedziła. Dlatego zrobiłam właśnie to ciasto. Muszę przyznać, że zniknęło w mgnieniu oka, ale zdążyłam odłożyć dwa kawałki do zdjęć. Seromakowiec robię z gotowej masy makowej. W przeciwieństwie do suchego maku, nie trzeba jej gotować ani mielić. Niegdyś to robiłam, ale teraz nie mam już na to czasu. Jeśli kupisz masę bez konserwantów, może być naprawdę dobra. Zwykle gotowa masa makowa nie na zbyt wiele bakalii, dlatego zawsze dodaję do niej rodzynki, orzechy i kandyzowane skórki. Zwróć uwagę na fakt, że dodaję do maku skórkę otartą ze świeżej cytryny. Wierz mi ten trik zmienia postać rzeczy. Taki makowiec jest niesamowicie wyrazisty i pyszny. Dlatego nie pomijaj jej w liście składników.

seromakowiec
seromakowiec

Masa serowa na Seromakowiec

Ważnym aspektem ciasta jest masa na sernik. Sernik gwarantuje, że ciasto będzie kremowe i pyszne. Odpowiednia proporcja składników gwarantuje, że będzie nie tylko pyszny, ale i zwarty, po pokrojeniu. Do sernika zawsze dodaję cukier z prawdziwą wanilią, dzięki niemu ma wyjątkowy aromat. Prawie zawsze ubijam też całe jajka, dlatego, żeby zapewnić sernikowi odpowiednią puszystość. Niegdyś ubijałam osobno żółtka i białka, ale sernik był przez to za bardzo niestabilny. Bardzo rósł, a później pękał i się odkształcał. Dlatego ubij jajka i wmieszaj ser bardzo delikatnie, aby została w nim odpowiednia ilość powietrza. Nie za duża i nie za mała. Na zakończenie dodam, że to ciasto naprawdę wymiata. Ma w sobie wszystko czego trzeba deserowi – pyszny spód, kremowy sernik i słodki, bogaty w bakalie makowiec. Naprawdę musisz upiec je w te święta. 

Składniki

ciasto:

  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 10 g cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 
  • 100 g stopionego masła 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 g cukru z wanilią
  • 4 jajka
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru 

makowiec: 

  • 500 g masy makowej z puszki
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 
  • 70 g miodu 
  • 50 g rodzynek 
  • 70 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 
  • 40 ml likieru pomarańczowego (ewentualnie) 
  • 4 jajka 
  • szczypta soli 

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę wymieszaj z proszkiem i cukrem pudrem. 
  2. Dodaj jajka i zagnieć ciasto w zwartą kulkę. 
  3. Ciasto owiń folią lub schowaj do pojemnika i włóż do lodówki na 45-60 minut. 
  4. Masa makowa: rodzynki zalej gorącą, czarną herbatą lub gorącą wodą z likierem. 
  5. Po około 30 minutach zabierz się za przygotowanie sernika. 
  6. Sernik: masło stop i odstaw do przestudzenia. 
  7. Jajka ubij z cukrami pudrem i waniliowym na puszystą masę. 
  8. Do jajek dodaj budyń i wymieszaj delikatnie (uważaj z mikserem, bo cały proszek może znaleźć się na blacie).
  9. Następnie wymieszaj masę z serem. 
  10. Na koniec dodaj do sera stopione, chłodne masło.
  11. Zmiksuj masę delikatnie, żeby masło nie rozchlapało się po kuchni.
  12. Dno blaszki wyłóż rozwałkowanym ciastem.
  13. Wylej 2/3 sernika. 
  14. Następnie zabierz się za masę makową. Żółtka ubij z miodem i skórką z cytryny na puszystą masę. 
  15. Do żółtek dodaj masę makową i wymieszaj. Masa stanie się kremowa i puszysta.
  16. Do masy dodaj odsączone rodzynki, posiekane orzechy i skórkę. Wymieszaj. 
  17. Białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę i wymieszaj szpatułką z masą makową. 
  18. Wyłóż masę na sernik. 
  19. Na zakończenie wylej resztę masy serowej i zrób esy floresy, żeby masy lekko się pomieszały. Dzięki temu ciasto będzie smaczniejsze. 
  20. Włóż seromakowiec do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz ciasto 45-55 minut, aż będzie zwarty.
  21. Seromakowiec jest gotowy, gdy po dotknięciu ręką ciasto sprężynuje i nie jest mokre. 
  22. Schłódź ciasto i krój po wystudzeniu, najlepiej po nocy spędzonej w lodówce. Ciasto jest wtedy zwarte i łatwo się je kroi. 

ciasto duet
Ciasto duet