markizy z praliną

Kruche ciasteczka z orzechową praliną

Pyszne, kruche ciasteczka z orzechową praliną to prosty sposób na przemianę zwykłych ciastek w coś niewyobrażalnie pysznego. Jeśli masz swoje ulubione herbatniki je także możesz przełożyć kremem – będą o niebo lepsze!

Kruche ciasteczka z orzechową praliną

Jeśli w tym roku nie dotarł do Ciebie Mikołaj, prawdopodobnie ktoś zaserwował mu te ciasteczka i poczciwiec zasiedział się na jego kwaterze. Myślę, że to jedne z lepszych ciastek jakie jadłam. Robi się nie niezwykle łatwo i szybko. Niegdyś robiłam całe zestawy ciasteczek z różnymi nadzieniami na świąteczne prezenty. Dziś robię to rzadziej, bo mam mniej czasu, ale z równie wielką przyjemnością. Moje kruche ciasteczka z orzechową praliną najsmaczniejsze są drugiego dnia. Uwielbiam, gdy pralinowe nadzienie stężeje i bosko związuje oba ciasteczka, łącząc je nierozerwalnym węzłem dozgonnej przyjaźni. Nie jest tajemnicą, że lubię Nutellę, a połączenie kremu z grubo mielonym masłem z prażonych orzechów laskowych jest wspaniałe. Myślę, że gdyby istniały deserowe Oscary, te ciastka zgarnęłyby statuetkę za rolę pierwszoplanową i to bezapelacyjnie. Wszystko dlatego, że są proste, a równocześnie nieziemsko pyszne. 

markizy z orzechową praliną
Markizy z orzechową praliną

Jak zrobić kruche ciasto? 

Przede wszystkim musisz pamiętać o tym, żeby masło było zimne, a mąka przesiana i napowietrzona. Najważniejsze jest również krótkie wygniatanie ciasta rękoma. Naprawdę istotne jest to, żeby nie rozpuścić masła ciepłem dłoni. Ciastka z miękkim masłem nie będą kruche, a lepkie.  Dlatego dobrze jest posiekać zimne masło w drobną kostkę i szybko zagnieść z mąką opuszkami palców. Kruche ciasteczka zawsze piekę bez proszku do pieczenia. W związku z tym zawsze są idealnie równe. Myślę, że mają też lepszy, mniej chemiczny smak. Ciasteczka, które widzisz na zdjęciu wykroiłam stempelkami do ciastek z jakiejś sieciówki za kilka złotych. Nie pamiętam już której, ale była to jedna z popularnych sieci. Na zakończenie dodam, że do ciasteczek możesz dodać skórkę z pomarańczy, cytryny lub dowolne przyprawy, aby odmienić ich charakter. Wystarczy około 1-2 łyżeczki aromatyzującego składnika. 

kruche ciasteczka z orzechami i nutellą
kruche ciasteczka z orzechami i nutellą

Składniki

Nadzienie: 

  • 150 g kremu Nutella
  • 40 g chrupiącego masła z prażonych orzechów laskowych (np. tego z Deseo) lub tego od Targoch)

Przygotowanie

  1. Przygotuj ciasteczka według wskazanego przepisu.
  2. Podczas gdy ciasteczka się pieką, zrób nadzienie: wymieszaj Nutellę i masło z orzechów laskowych.
  3. Nadzienie schowaj na 10 minut do zamrażarki, aby stężało. 
  4. Posmaruj nadzieniem pralinowym jedno ciastko i przykryj je drugim. Dociśnij, aby warstwy się połączyły. 
  5. Ciasteczka schowaj do lodówki na 1-2 godziny, po czym podawaj – mogą być w temp. pokojowej lub wprost z lodówki. Zawsze są pyszne. 
  6. Dzięki chłodzeniu warstwy dobrze się połączą. 
  7. Gotowe ciasteczka możesz przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. 
  8. Oczywiście możesz wykroić ciasteczka w dowolnym kształcie i przełożyć je kremem. Ja użyłam stempelków do ciastek.