Pieczony łosoś z parmezanem

Pieczony łosoś z parmezanem

Banalnie prosty pieczony łosoś z parmezanem to pyszne i lekkie danie główne albo kolacja. Będzie idealny na ciepło lub zimno. Wystarczy dosłownie wrzucić go do piekarnika, a piekarnik zrobi wszystko za Ciebie. Smakuje wspaniale z kwaskowymi, lekko słodkimi pomidorkami i rozmarynem, w pysznej parmezanowej skorupce. Po prostu musisz go spróbować, bo jest niezwykle soczysty i pyszny. 

Pokochaj parmezan 

Na pewno już wiesz, że lubię proste przepisy, które są niezwykle pyszne i robią ogromne wrażenie. Właśnie takim daniem jest pieczony łosoś z parmezanem. Istotne jest to, że efekt wow to danie zawdzięcza kilku składnikom. Przede wszystkim parmezanowi. W kuchni włoskiej łączenie owoców morza i ryb z tym wyjątkowym serem jest klasykiem. Parmezan wspaniale wzbogaca smak różnych dań i przyznam, że zwykle mam go w swojej lodówce. Dlaczego? Otóż przede wszystkim dlatego, że zamienia np. zwyczajny makaron z pomidorami i oliwą, w danie z najlepszej włoskiej knajpy. Załóżmy, że chcesz gotować prosto i szybko. Jeśli naprawdę Ci na tym zależy kup parmezan i miej go zawsze pod ręką. Dostaniesz go w dużych, ale i mniejszych, sklepach tarty lub w kawałku. Ja zwykle mam 2 opakowania – tarty, aby szybko coś podsypać i w kawałku, aby goście mogli go sobie ścierać na parujący makaron. To zawsze robi wrażenie. 

pieczony łosoś z parmezanem
pieczony łosoś z parmezanem

Pieczony łosoś z parmezanem

Dziś na tapecie mamy łososia z pomidorkami, oliwą i rozmarynem. To klasyczne połączenie jest bardzo eleganckie i zmysłowe. Dzięki tym kilku dodatkom, ryba pięknie wygląda i wspaniale pachnie. Bez wątpienia ogromną robotę robi tu dodanie tłoczonego na zimno oleju lub oliwy. Ze względu na ten fakt, ryba skwierczy i właściwie smaży się, a nie piecze. Tłoczony na zimno olej ma też wspaniały smak, który przechodzi do ryby. Poszukaj oleju rzepakowego extra virgin np. na bazarach. Jest intensywnie żółty i wspaniale pachnie wiosenną łąką. Co do pomidorków i rozmarynu. Kwas z pomidorów wspaniałe kontrastuje z delikatnością ryby. Rozmaryn, który ma dość charakterystyczny zapach, dodaję, aby podkreślić świąteczny charakter dania. Myślę, że nie tylko wygląda jak choinka, ale też pachnie leśną jodłą. Jeśli nie lubisz rozmarynu, po prostu go pomiń i posyp danie np. zieloną pietruszką. Na zakończenie dodam, że pieczony łosoś z parmezanem świetnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem. 

Składniki

  • 500-600 g filet z łososia (lub większy)
  • 2-3 łyżki parmezanu 
  • sól, świeżo zmielony pieprz 
  • 1 łyżka suszonego czosnku 
  • kilka gałązek rozmarynu 
  • 500 g pomidorków cherry 
  • 50 ml oleju rzepakowego lub oliwy, oba extra virgin 

Przygotowanie

  1. Filet natrzyj solą, pieprzem, olejem, 1 łyżeczką lisków rozmarynu i czosnkiem.
  2. Przykryj szczelnie i odłóż na 30 minut do lodówki.
  3. Piekarnik nastaw na 200 stopni.
  4. Łososia przełóż do blachy, wyłożonej papierem do pieczenia, skórą do dołu. 
  5. Obok ryb ułóż gałązki pomidorków. 
  6. Włóż rybę do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut.
  7. Następnie posyp rybę parmezanem i piecz jeszcze 10.
  8. Podawaj na ciepło lub zimno z pure ziemniaczanym i pomidorkami.
  9. Pure polej sosem spod pieczenia łososia i pomidorów – jest pyszny.