ciasto 250 ze śliwkami

Ciasto 250 ze śliwkami

Przepis na proste ciasto 250 ze śliwkami. Choć nazwa może Ci się wydawać tajemnicza, tak naprawdę zawiera w sobie magiczną proporcję, dzięki której uzyskasz puszyste, mięciutkie i przepysznie ciasto z owocami sezonowymi. 

Ciasto ucierane

Historia tego ciasta jest długa. Bazową proporcję otrzymałam wiele lat temu od mojej przyjaciółki. Była to przyjaźń niebanalna, bo różnica wieku między nami wynosi mniej więcej 50 lat. Półwiecze nie przeszkodziło nam, aby rozmawiać na różne tematy i wymieniać się przepisami. Ciasto 250 ze śliwkami jest owocem jednego z takich spotkań przy kawie. Początkowo piekłam je z jabłkami, makiem czy nawet czekoladą. I uwierz mi, że w każdej kombinacji jest absolutnie przepyszne, bo magiczne 250 gramów, a więc równa ilość wszystkich, składników ciasta sprawia, że cudownie rozpływa się w ustach. Moją interwencją w przepis było dodanie mleka – dzięki niemu ciasto ma jeszcze lepszą konsystencję.

proste ciasto z owocami
Proste ciasto z owocami

Jak zrobić ciasto ze śliwkami 

Aby przygotować dobre ciasto 250 ze śliwkami musisz odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki masło. Zrób to np. rano, przed wyjściem do pracy, jeśli ciasto chcesz upiec po południu. Dzięki temu nie tylko oszczędzisz czas, bo cukier szybciej utrze się z masłem, ale też ciasto będzie bardziej kremowe po upieczeniu. Z pewnością możesz upiec ciasto z dowolnymi owocami. Najlepsze będą owoce jagodowe np.: maliny, borówki, truskawki ale też morele czy brzoskwinie. Równie dobrze  sprawdzą się wcześniej uprażone jabłka. Na zakończenie dodam, że czas pieczenia zależy od głębokości formy. Forma 45×45 cm (z piekarnika) wymaga 35-40 minut pieczenia, natomiast głęboka tortownica lub forma 25×35 cm (klasyczna blacha na duże ciasto), około 55-65 minut.

Składniki

  • 250 g mąki tortowej
  • 250 g cukru pudru lub erytrolu 
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g jajek (5-6 sztuk, w zależności od wielkości)
  • 250 g kruszonki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml mleka w temp. pokojowej
  • 1,5 kg śliwek 
  • ewentualnie aromat waniliowy

Przygotowanie

  1. Śliwki umyj, przetnij na połowy, wyjmij pestki i odstaw. 
  2. Ubij miękkie masło z cukrem pudrem lub zmielonym na puch erytrolem.
  3. Do puszystej masy dodawaj po jednym jajku, każde następne w momencie, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. 
  4. Do masy maślanej przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
  5. Na koniec wlej do ciasta mleko i zmiksuj. 
  6. Ciasto będzie dość gęste, ale kremowe i przyjemnie puszyste.
  7. Wyłóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ułóż na wierzchu śliwki, posyp kruszonką i piecz w 170 stopniach przez 35-40 minut w dużej płaskiej formie 45×45 (piekarnikowej) lub w głębszej 25×35 przez 55-60.