makaron z suszonymi pomidorami

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Pyszny, kremowy sos do makaronu to pomysł na szybki obiad lub sycącą kolację. Mój przepis na sos z suszonymi pomidorami, świeżym szpinakiem, śmietanką i parmezanem to absolutny hit. Niewątpliwie jest pyszny, aromatyczny, kremowy i intensywnie smakuje bekonem, którego tutaj wcale nie ma! Koniecznie go wypróbuj!

Do czego można dodać suszone pomidory

Wydaje mi się, że suszone pomidory to jedna z tych rzeczy, które zawsze mam w swojej spiżarni. Są naprawdę uniwersalne i możesz z nich zrobić wiele dań.  Z pewnością jedną z moich ulubionych jest właśnie makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. Uwielbiam go. Jest kremowy, intensywnie pomidorowy, lekko kwaśny i niezwykle aromatyczny. Myślę, że w sklepie kup od razu duży słoik suszonych pomidorów. Na pewno Ci się przydadzą! Przede wszystkim możesz ich użyć do sałatek np. z fetą czy gorgonzolą, pizzy, zapiekanek, kanapek, koreczków czy risotto. Na zakończenie zdradzę Ci mój sekret. Przesmażone suszone pomidory smakują jak bekon i właśnie na tym opiera się magia tego dania. Są przepysznie chrupiące, wyraziste i kwaskowe, a to wszystko po kilku minutach na gorącej patelni.

makaron z suszonymi pomidorami-2
Makaron z suszonymi pomidorami

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Najsmaczniejszy sos do makaronu to taki z chrupiącymi pomidorami, czosnkiem, szpinakiem i parmezanem. Niewątpliwie, aby ten efekt uzyskać, pamiętaj o kilku rzeczach. Przede wszystkim użyj gęstej passaty, aby naturalnie zagęścić sos. Następnie odrobinę odparuj warzywa. Najważniejsze o czym musisz pamiętać to doprawianie. Przede wszystkim miej na uwadze to, że sosy ze szpinakiem i pomidorami doprawia się na samym końcu, już pod koniec gotowania. Ze względu na fakt, że szpinak tarci objętość pod wpływem wysokiej temperatury, sos łatwo przesolić. Godny uwagi jest też fakt, że kapary i parmezan same w sobie już są słone. Reasumując, weź sobie tę radę do serca i dopraw danie solą i płatkami chilli tuż po wymieszaniu sosu z makaronem. 

Składniki

4-5 porcji makaronu

  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 350 g
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 400 ml gęstej passaty pomidorowej (przecieru)
  • 150 g świeżego baby szpinaku
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • główka czosnku
  • 2 cebule
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • płatki chilli

dodatkowo:

  • 350 g makaronu penne z pszenicy durum
  • świeża bazylia i parmezan do dekoracji

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ja robię to pulsacyjne w blenderze.
  2. Pomidory osącz i posiekaj na kawałki wielkości pół cm.
  3. 3-4 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów podgrzej.
  4. Na oliwie podsmaż cebulę, czosnek i pomidory z 1/2 łyżeczki soli.
  5. Gdy będą złote i chrupiące na patelnię wrzuć umyty szpinak.
  6. Przykryj patelnię/garnek/wok i podgrzewaj, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Podnoś ją czasem i mieszaj warzywa. Potrwa to w sumie około 8-10 minut.
  7. Do warzyw dodaj posiekane kapary.
  8. Wlej śmietankę i przecier z pomidorów.
  9. Wymieszaj i duś sos 10-15 minut.
  10. Podczas gdy sos się gotuj ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
  11. Odcedź makaron i wrzuć go do sosu.
  12. Dodaj starty parmezan i świeże listki bazylii.
  13. Pomieszaj sos, spróbuj i ostatecznie dopraw, solą i płatkami chilli.
  14. Na koniec podawaj makaron z odrobiną parmezanu i świeżymi listkami bazylii.

Rada: prawie zawsze z obiadu zostaje trochę makaronu. Reszki z obiadu posyp serem mozzarella, dodaj kilka pomidorków cherry i zapiecz w piekarniku. 

makaron z suszonymi pomidorami
Makaron z suszonymi pomidorami