Klasyczna lemoniada z cytryną i miętą. Idealnie orzeźwia, nawadnia i jest przepyszna. Dzięki dodatkowi syropu cukrowego smakuje tak jak z restauracji. Od dziś nie musisz nigdzie iść na lemoniadę, zrób ją w kilka chwil w swojej kuchni i wypij na balkonie, w ogrodzie czy przed telewizorem.
Syrop cukrowy
Każdy ją zna! Moje dzieciaki też ją uwielbiają. Musisz jednak przyznać, że w domu nie zawsze wychodzi idealna. Zwykle cukier nie rozpuszcza się za dobrze, przez co jest niesmaczna i nieprzyjemnie chrupie. Ale mam na to sposób – syrop cukrowy. Właśnie syropu zamiast cukru dodaje się do lemoniady w restauracjach. Może dla niektórych zabrzmi to zagadkowo, ale syrop cukrowy to zwyczajny, biały cukier rozpuszczony we wrzątku w proporcji 1:1. Tylko tyle i aż tyle. Lecz dzięki rozpuszczonemu wcześniej cukrowi lemoniada nie chrupie i jest idealnie słodka w całym kubku. Płynna konsystencja słodzika pozwala ci też regulować poziom słodkości napoju, a z doświadczenia wiem, że dzieciaki lubią słodszą lemoniadę niż dorośli. Dlatego cytryny w dłoń!
na 300 ml Składniki
RADA: Syrop cukrowy, zrób więcej, na pewno się przyda do lemoniad i drinków. Zalej 100 g cukru 100 ml wrzątku. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Przygotowanie