lemoniada truskawkowa

Lemoniada truskawkowa

Pyszna lemoniada w nowej, truskawkowej wersji! Jednocześnie orzeźwiająca, słodka, kwaśna i niesamowicie truskawkowa. Idealna na lato i upały. Przygotuj ją już dziś. 

Przepis na lemoniadę 

Jeśli znudził Ci się cytrynowy klasyk sięgnij po truskawkową lemoniadę z nutą cytryny. Jest pyszna. Wystarczy, że zmiksujesz kilka truskawek na pure z dodatkiem soku z cytryny – jest konieczny, bo dzięki niemu lemoniada zachowa swoj śliczny, czerwony kolor. Zaręczam Ci polubią ją i duzi i mali. 

lemoniada truskawkowa
Pyszna lemoniada truskawkowa

Jak zrobić syrop cukrowy 

Zwykle cukier nie rozpuszcza się za dobrze, przez co lemoniada jest niesmaczna i nieprzyjemnie chrupie. Ale mam na to sposób – syrop cukrowy. Właśnie syropu zamiast cukru dodaje się do lemoniady w restauracjach. Może dla niektórych zabrzmi to zagadkowo, ale syrop cukrowy to zwyczajny, biały cukier rozpuszczony we wrzątku w proporcji 1:1. Tylko tyle i aż tyle. Lecz dzięki rozpuszczonemu wcześniej cukrowi lemoniada nie chrupie i jest idealnie słodka w całym kubku. Płynna konsystencja słodzika pozwala ci też regulować poziom słodkości napoju, a z doświadczenia wiem, że dzieciaki lubią słodszą lemoniadę niż dorośli.

Składniki

na 300 ml 

  • 100 ml zmiksowanych truskawek
  • 2 łyżki syropu cukrowego, do smaku 
  • 20 ml soku z cytryny 
  • woda do uzupełnienia
  • lód

Przygotowanie

  1. Do blendera włóż 6-7 truskawek, zmiksuj je na pure. Powinno Ci wyjść mniej więcej 100 ml pure. Do pure dodaj sok z cytryny i syrop. Zmiksuj je na papkę.  
  2. Przecier truskawkowy wlej do szklanki uzupełnij wodą, wymieszaj i  dodaj lód.
  3. Podawaj od razu.