Jeśli lubisz lekkie i pyszne letnie desery na zimno to mam coś wprost idealnego dla Ciebie. Pyszna cytrynowa panna o nietypowej formie z galaretką i truskawkami to idealny deser na upalne lato! Przygotuj go już dziś jedynie z 4 składników!
Panna cotta
Wywodzący się z włoskiego Piemontu deser Panna Cotta znaczy tyle co „ugotowana śmietanka”. Klasycznie przygotowuje się go ze śmietanki podgrzanej z wanilią (czasami z dodatkiem mleka) i żelatyną. Najbardziej lubię ją z owocowym sosem lub świeżymi owocami. Wpadłam na pomysł, aby zrobić ja na zimno, bez gotowania i w wersji fit. Konsystencją bardzo przypomina oryginał, ale ma dużo mniej kalorii, dzięki dodatkowi jogurtu białkowego, a nie tłustej kremówki. Deser i zgrabna figura? Czemu nie!
Deser na lato
Ostatnio zafascynowały mnie desery na Instagramie, które zastygają pod skosem, później intrygując smakoszy wyjątkową formą. Zrobiłam podobnie – ustawiłam pucharki w formie do keksu. Oparłam je o rant przechylając na bok, a pod spód włożyłam zrolowany ręcznik papierowy, aby na pewno były unieruchomione. Efekt? Wspaniały! A pracy tak niewiele. Musisz pamiętać o tym, żeby nalewać masę cytrynową powoli i delikatnie, aby nie ubrudzić kieliszka. Gdy deser zastygnie pozostawi nieestetyczne smugi i zaburzy idealny skos galaretki i panna cotty. Jeśli zdarzy ci się taki wypadek, dokładnie wytrzyj pucharki, aby nie pozostawić smug.
Wegańska fit panna cotta
Nie ma problemu. Oczywiście możesz przygotować deser w wersji wegańskiej. Jogurt zastąp jogurtem sojowym, a galaretki galaretkami na agarze. Kupisz je w każdym większym markecie w strefie bio. Kupowałam je m.in. w Auchan, Carrefourze i na frisco.
na 4 porcjeSkładniki
Przygotowanie