fit panna cotta

Fit Panna Cotta z truskawkami

Jeśli lubisz lekkie i pyszne letnie desery na zimno to mam coś wprost idealnego dla Ciebie. Pyszna cytrynowa panna o nietypowej formie z galaretką i truskawkami to idealny deser na upalne lato! Przygotuj go już dziś jedynie z 4 składników!

Panna cotta

Wywodzący się z włoskiego Piemontu deser Panna Cotta znaczy tyle co „ugotowana śmietanka”. Klasycznie przygotowuje się go ze śmietanki podgrzanej z wanilią (czasami z dodatkiem mleka) i żelatyną. Najbardziej lubię ją z owocowym sosem lub świeżymi owocami. Wpadłam na pomysł, aby zrobić ja na zimno, bez gotowania i w wersji fit. Konsystencją bardzo przypomina oryginał, ale ma dużo mniej kalorii, dzięki dodatkowi jogurtu białkowego, a nie tłustej kremówki. Deser i zgrabna figura? Czemu nie!

deser fit panna cotta
Fit panna cotta z 4 składników

Deser na lato

Ostatnio zafascynowały mnie desery na Instagramie, które zastygają pod skosem, później intrygując smakoszy wyjątkową formą. Zrobiłam podobnie – ustawiłam pucharki w formie do keksu. Oparłam je o rant przechylając na bok, a pod spód włożyłam zrolowany ręcznik papierowy, aby na pewno były unieruchomione. Efekt? Wspaniały! A pracy tak niewiele. Musisz pamiętać o tym, żeby nalewać masę cytrynową powoli i delikatnie, aby nie ubrudzić kieliszka. Gdy deser zastygnie pozostawi nieestetyczne smugi i zaburzy idealny skos galaretki i panna cotty. Jeśli zdarzy ci się taki wypadek, dokładnie wytrzyj pucharki, aby nie pozostawić smug.

Wegańska fit panna cotta

Nie ma problemu. Oczywiście możesz przygotować deser w wersji wegańskiej. Jogurt zastąp jogurtem sojowym, a galaretki galaretkami na agarze. Kupisz je w każdym większym markecie w strefie bio. Kupowałam je m.in. w Auchan, Carrefourze i na frisco. 

Składniki

na 4 porcje

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml jogurtu naturalnego o dużej zawartości białka np. skyru
  • 500 g truskawek

Przygotowanie

  1. Galaretkę cytrynową rozpuść w 150 ml wrzątku.
  2. Galaretkę truskawkową rozpuść w 400 ml wrzątku. 
  3. Dokładnie je wymieszaj, aż do rozpuszczenia cukru. Wystudź. 
  4. Chłodną galaretkę cytrynową wymieszaj trzepaczką z jogurtem. 
  5. Pucharki ułóż w formie do keksu. Oprzyj je o bok, aby były pod ukosem, a nóżki pucharków podeprzyj ręcznikiem papierowym. 
  6. Ostrożnie, aby nie pobrudzić boków pucharków wlej krem cytrynowy, aby uzyskać efekt skosu. 
  7. Wytrzyj ranty pucharków jeśli coś nakapało. 
  8. Ostrożnie włóż pucharki do lodówki do stężenia.
  9. Po 30-40 minutach na wierzchu panna cotty ułóż pokrojone truskawki i zalej zimną galaterką truskawkową. 
  10. Ponownie, już bez foremki schłódź desery w lodówce.
  11. Podawaj, gdy stężeją.