Dynia to królowa jesieni. Uwielbiam ją. Choć na dobre ją pokochałam, gdy spróbowałam pieczonej. Wcześniej nasze uczucie było dość platoniczne. Zupa krem z pieczonej dyni to klasyczna propozycja na jesiennym stole. Dziś pokażę Ci wersję odświeżoną – z mlekiem kokosowym, chili i imbirem. Oto danie, które rozgrzeje Cię w jesienne wieczory i da solidną porcję energii. Zupa jest wegańska, ale jeśli lubisz do smażenia cebuli możesz użyć masła. Jak wolisz.
Jaką dynię wybrać na zupę
Co do dyni wybierz swoją ulubioną np. Gomez, Hokkaido czy Makaronową, ale właściwie każda będzie smaczna. Uwagę w tym przepisie skieruj na mleko kokosowe – uważnie przeczytaj jego skład. Niejedna etykieta ze składem mleka kokosowego przypomina podręcznik do chemii. Dlatego zwróć na nią uwagę.
na 5-6 porcjiSkładniki
Przygotowanie
Smacznego!