Kokosowa zupa z dyni

Kokosowa Zupa z Dyni

Dynia to królowa jesieni. Uwielbiam ją. Choć na dobre ją pokochałam, gdy spróbowałam pieczonej. Wcześniej nasze uczucie było dość platoniczne. Zupa krem z pieczonej dyni to klasyczna propozycja na jesiennym stole. Dziś pokażę Ci wersję odświeżoną – z mlekiem kokosowym, chili i imbirem. Oto danie, które rozgrzeje Cię w jesienne wieczory i da solidną porcję energii. Zupa jest wegańska, ale jeśli lubisz do smażenia cebuli możesz użyć masła. Jak wolisz.

Jaką dynię wybrać na zupę

Co do dyni wybierz swoją ulubioną np. Gomez, Hokkaido czy Makaronową, ale właściwie każda będzie smaczna. Uwagę w tym przepisie skieruj na mleko kokosowe – uważnie przeczytaj jego skład. Niejedna etykieta ze składem mleka kokosowego przypomina podręcznik do chemii. Dlatego zwróć na nią uwagę.

Składniki

na 5-6 porcji

  • 1 kg upieczonej dyni (ok. 1,5 surowej)
  • 2 cebule
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wodu
  • 5 cm kłącze imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ puszki mleka kokosowego
  • Sól
  • Natka pietruszki lub kolendra

Przygotowanie

  1. Cebule pokrój w kostkę. Czosnek i imbir w plasterki. Chili posiekaj.
  2. Na oliwie przesmaż cebulę z solą, a gdy się zeszkli dodaj przyprawy i smaż, aż cebula będzie złota.
  3. Wrzuć do garnka upieczoną dynię.
  4. Smaż warzywa 4-5 minut, po czym zalej bulionem.
  5. Gotuj 5 minut, po czym zmiksuj zupę.
  6. Jeśli jest za gęsta, dolej wody.
  7. Dopraw.
  8. Podawaj z mlekiem kokosowym, plasterkami chili i ziołami.

Smacznego!

Kokosowa zupa z dyni
Kokosowa zupa z dyni