Kotlety mielone

Kotlety Mielone

Kotlet mielony to danie, na które każdy ma swój przepis. Jednak najlepsze robi moja teściowa, która to korzysta z przepisu swojego brata, wujka Wiesia. Takie kotlety mielone zdecydowanie będą przebojem na Twoim stole.

Przepis na kotlety mielone

Ustaliłam, wykorzystując moje zdolności perswazji, że do tych najlepszych kotletów używa się mięsa wieprzowo-wołowego, co z resztą wcześniej robiłam. Kolejnym składnikiem jest bułka moczona w mleku, co robiłam rzadko, bo zwykle moczyłam bułkę w wodzie oraz to była dla mnie nowość, już podsmażonej na maśle cebulki, choć ja zwykle dawałam surową. Wykorzystanie tych patentów przy mieszaniu mięsa na kotlety mielone działa cuda. Takie kotlety są naprawdę najlepsze z najlepszych i trudno oprzeć się wrażeniu, że zjadłoby się co najmniej tuzin takich mielonych.

Kotlety mielone
Kotlety mielone

Jakie mięso jest najlepsze do kotletów mielonych?

Podstawą każdego kotleta jest oczywiście mięso. Warto wybrać wołowo-wieprzowe, o sporej zawartości tłuszczu ok. 20-30 %. Najlepsze będą mieszane wieprzowe łopatka i karczek z wołową pręgą, łatą czy krzyżówką. Ważne, żeby użyć 100 % mięsa nie moczonego w solance i bez konserwantów. Radziłabym też omijanie mięsa oznaczonego jako garmażeryjne, jest gorszej jakości. Dobre mięso po usmażeniu jest szare, nigdy różowe. Jeśli takie leży na Twoim talerzu uciekaj, albo udawaj wegetarianina, zaręczam, że nic dobrego po takim kotlecie Cię nie spotka.

Jak przyprawić mięso na kotlety mielone?

Kolejna ważna sprawa. Mam już za sobą etap dodawania do potraw miliona różnych przypraw – to się zwyczajnie nie sprawdza, ale wiem, że każdy początkujący kucharz przeżywa zachłyśnięcie się tym kolorowym światem. W swojej kuchni już od dawna stawiam na minimalizm. Dlatego do kotletów dodaję tylko sól i czosnek. Pieprzu używam stosunkowo rzadko. Gdy dzieciaki były małe nie używałam go wcale, bo wyczuwały nawet mikro ziarenko tej przyprawy i wszystko było pikantne. Z biegiem czasu, tak jakoś wyszło, że oduczyłam się i rzadko dodaję pieprz do swoich dań. Ale jeśli już po niego sięgam, to tylko po świeżo zmielony. Ma niesamowity smak i wyjątkowy aromat.

Kotlety mielone
Kotlety mielone

 

Składniki

na 7-8 kotletów

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 spora cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 – 1,5 łyżeczki soli (do smaku)
  • Ewentualnie pieprz
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Olej do smażenia

Rada: zamiast bułki można użyć też 3 kromek chleba tostowego! To działa!

Przygotowanie

  1. Bułkę zalej ciepłym mlekiem. Odstaw.
  2. Cebulkę obierz i posiekaj w kostkę. Przesmaż z odrobiną soli na maśle. Cebulka musi być złota.
  3. Mięso wymieszaj z resztą składników, w tym odciśniętą bułką i cebulą.
  4. Jeśli jest za rzadkie i się nie formuje wsyp do środka 1-2 łyżki bułki tartej.
  5. Uformuj z mięsa 7-8 kotletów.
  6. Smaż je na rozgrzanym oleju, na średniej mocy palnika, 6-7 min pod przykryciem, gdy je obrócisz dopiero wtedy zdejmij pokrywkę. Dzięki temu będą soczyste w środku.
  7. Smaż kotlety z drugiej strony przez około 4-5 min.
  8. Podawaj z czym chcesz.

Zerknij jak powinno wyglądać mięso przed i po wymieszaniu kotletów mielonych.

mięso na kotlety mielone wraz ze składnikami
mięso na kotlety mielone wraz ze składnikami
mięso na kotlety mielone po wymieszaniu
mięso na kotlety mielone po wymieszaniu