herbata zimowa

Herbata Zimowa z żurawiną

Herbata zimowa to najlepsza rzecz jaka może ci się przytrafić zimową porą. Dlatego sięgaj po nią, bo nie dość, że się rozgrzejesz i zrelaksujesz to jeszcze poczujesz się jakby już były Święta Bożego Narodzenia! Dlatego w tej, świątecznej wersji zaparzam ją z pomarańczą i świeżą żurawiną, która uroczo pęka po zalaniu wrzątkiem i aromatyzuje herbatę swoim zapachem. Pomarańcza i żurawina to jedno z lepszych połączeń owocowych. Jeśli go nie znasz, koniecznie musisz spróbować.

Jaką herbatę wybrać do herbaty zimowej?

Właściwie najlepsza będzie herbata liściasta z kawałkami owoców tzw. sypana. Można ją kupić na wagę, ale zawsze trzeba sprawdzać skład gotowych mieszanek. Owocowe herbaty często są oszukane, a w swoim składzie mają kwiaty hibiskusa (stąd ich piękny malinowy kolor), a nie kawałki suszonych owoców. Warto zwrócić na to uwagę z prostej przyczyny – szkoda Twoich pieniędzy na podróbki. Do herbat zimowych najlepsze są herbaty z owoców, z kandyzowanymi skórkami i innymi aromatycznymi dodatkami, takimi jak korzenne przyprawy czy naturalne aromaty.

Składniki

Składniki na 5-6 porcji

  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżka świeżej żurawiny
  • 1 łyżka lub torebka herbaty żurawinowej
  • 2-3 plastry pomarańczy
  • 8-10 goździków
  • 2 łyżki syropu malinowego lub żurawinowego (najlepiej o zaw. co najmniej 50% owoców)

Przygotowanie

  1. W plastry pomarańczy powbijaj goździki (dzięki temu nie tylko herbata jest ładna, ale też nie zakrztusisz się goździkiem)
  2. Herbatę zaparz we wrzątku z pomarańczą i żurawiną.
  3. Odstaw na 5 minut.
  4. wyjmij herbatę i dolej do herbaty syrop lub miód.
  5. Podawaj na gorąco.

herbata zimowa
Herbata zimowa z żurawiną i pomarańczą