ciasto marchewkowe przepis

Ciasto marchewkowe

Kolejny z cyklu ulubieńców mojej mamy, która uwielbia ciasto marchewkowe i zawsze gdy nas odwiedza prosi o to, abym je upiekła. Tym razem jednak z racji na to, że możliwości podróżowania i odwiedzania się wzajemnie są bardzo utrudnione postanowiłam upiec ciasto i przesłać je mamie kurierem. Zapytasz co w nim takiego wyjątkowego? Otóż wszystko! Jest pyszne, wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach, choć kawałki orzechów przyjemnie w nim chrupią. Ma korzenny aromat, dodaję sporą ilość przypraw, a delikatny słodki krem sprawia, że można je jeść łyżkami. Przygotuj je w domu i przekonaj się, że ciasto marchewkowe można upiec szybko i prosto.

ciasto marchewkowe ania pastuszka
Ciasto Marchewkowe z kremem

Przepis na ciasto marchewkowe

Jest właściwie jeden. Nieskromnie powiem, że mój. Dopracowywałam go przez wiele lat i udało mi się osiągnąć perfekcję. Zastosowałam w nim wiele patentów, które sprawiają, że zawsze wychodzi idealne. Wierz mi, nic tutaj nie jest przypadkowe, a składniki łączone są w idealnej kolejności. Co ciekawe ciasto marchewkowe z dnia na dzień jest smaczniejsze, bo przyjemnie nasiąka od bakalii i marchewki. Dlatego możesz je upiec i przechowywać w lodówce nawet 4-5 dni. Z tej porcji ciasta wyjdzie ci jedno duże na kwadratową lub okrągłą blachę lub 2 mniejsze, jak ciasto ze zdjęcia. Do ciasta możesz też użyć mąki razowej jeśli masz ochotę.

Krem z mascarpone

Krem przygotuj już po upieczeniu i wystudzenia ciasta. Najlepiej ubija się zima śmietana. O ile 30 % procentowa śmietana ubija się dość wolno i nie zawsze (wiele zależy od jej jakości) o tyle 36% ubija się zawsze na piękny gęsty krem. Jeśli zjesz ciasto w miarę szybko możesz dodać do kremu odświeżającej skórki cytrynowej – idealnie pasuje do korzennych przypraw i sprawia, że krem jest lżejszy, przynajmniej w smaku. Ale niedługo święta i można sobie pozwolić na odrobinę deserowego szaleństwa.

ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe z kremem z mascarpone

Składniki

ciasto:

  • 3 szklanki drobno startej marchewki
  • 2 2/3 szklanki mąki np. tortowej lub pełnoziarnistej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki oleju
  • 150 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 op. przyprawy do piernika (20g)
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli

Krem:

  • 300 ml śmietany 36% tł.
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2-4 łyżki cukru pudru, do smaku
  • ewentualnie skórka otarta z cytryny

Przygotowanie

  1. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj.
  2. Jajka ubij z cukrem na puszysty kogel-mogel. Trwa to około 10-15 minut.
  3. Do masy jajecznej wlej olej i zmiksuj na puszysty krem. Około 2-3 minuty.
  4. W osobnej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, proszek, sól i przyprawy.
  5. Do masy jajecznej wsyp suche składniki i wymieszaj je dokładnie mikserem. Najpierw powoli, później szybciej.
  6. Na końcu dodaj do ciasta marchewkę, rodzynki i posiekane orzechy.
  7. Ciasto przelej do nasmarowanej tłuszczem formy. Dół form wyklej papierem do pieczenia.
  8. Piecz ciasto w temp. 180 stopni przez 45-60 minut. Rozbieżność czasu bierze się z wielkości form i mocy piekarnika. Po 45 minutach wbij w ciasto patyczek i jeśli wyjdzie suchy ciasto jest gotowe.
  9. Gdy ciasto ostygnie przygotuj krem.
  10. Śmietankę ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
  11. Ubitą wymieszaj delikatnie z mascarpone. Możesz zmiksować serek przed połączeniem ze śmietaną wtedy łatwiej się połączą.
  12. Kremem udekoruj ciasto.
  13. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce.

ciasto marchewkowe przepis
Ciasto marchewkowe ze świąteczną dekoracją z żurawiny