tzatziki

Tzatziki

Sos tzaztiki to znana na całym świecie przekąska kuchni greckiej. U nas idealne sprawdza się np. na grillu, a że akurat zbliża się majówka, postanowiłam zdradzić Ci mój przepis na to pyszne czosnkowo-ogórkowe cudo. 

Sos tzatziki 

Przede wszystkim do przygotowania tzatziki zabierz się nawet kilka godzin przed jego podaniem.  Samo przygotowanie sosu trwa dosłownie chwilę. Ale musisz naprawdę dobrze osączyć ogórki, żeby pozbyć się jak największej ilości wody, która jest w nich zawarta. Tylko wtedy sos będzie kremowy i gęsty. 

tzatziki
Pyszne greckie tzatziki

Z czym podawać tzatziki 

Przede wszystkim z tym co lubisz. Jest pyszny z grillowaną pitą, bułeczką czy ciabattą. Świetnie sprawdza się jako dodatek do pikantnych mięs np. żeberek i skrzydełek. A na upartego możesz też zjeść go z dodatkiem warzyw i jajkiem na śniadanie. To naprawdę wszechstronny i pyszny dodatek. Jeśli lubisz miętę, czosnek i ogórki koniecznie przygotuj go w tym roku np. na grilla.

Składniki

  • 2 długie, zielone ogórki 
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego 
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej mięty 
  • 1-2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka cukru 
  • sól, pieprzem
  • ewentualnie oliwa do polania

Przygotowanie

  1. Ogórki umyj i obierz.
  2. Zetrzyj ogórki na grubych oczkach tarki i zasyp 1 łyżeczką soli. 
  3. Dokładnie je wymieszaj i odstaw na 30 minut. 
  4. Po tym czasie ogórki przełóż na sitko i dokładnie odciśnij je z wody – dociskając ręką. 
  5. Ogórki wymieszaj z jogurtem, przeciśniętym przez praskę lub posiekanym czosnkiem i posiekanymi ziołami. 
  6. Dopraw sos solą, cukrem i pieprzem.
  7. Schłódź przed podaniem. 
  8. Podawaj np. polany oliwą, tak jak robią to Grecy. 

tzatziki
Grecki sos tzatziki