chłodnik z ogórków

Chłodnik z ogórków z oliwkami Kalamata

Latem nic nie smakuje tak jak chłodnik z ogórków. Pyszny, orzeźwiający, lekko kwaśny, sycący z pysznymi oliwkami i ziołami. Idealny, szybki obiad na lato.

Chłodnik ogórkowy

Dziś jest prawie 30 stopni, przynajmniej w stolicy. W związku z tym na obiad można zjeść jedynie coś na zimno – chłodnik z ogórków gruntowych z ziołami sprawdzi się tu idealnie. W przeciwieństwie do klasycznego chłodnika z buraków zrobiłam go z kefirem i jogurtem, aby był przyjemnie kwaskowy. Dla wzbogacenia smaku dodałam ziół: mięty, koperku i szczypiorku, a dla podkręcenia konsystencji chrupiącej rzodkiewki. Myślę, że efekt jest wspaniały. Przede wszystkich chłodnik jest pyszny, ale też zdrowy, lekki i niskokaloryczny.

chłodnik z ogórków
Chłodnik z ogórków z oliwkami Kalamata

Oliwki Kalamata

Trudno nie zauważyć tej greckiej inspiracji. Ale ciemne oliwki Kalamata to typowy grecki dodatek do dań i sosów na zimno, np. do tzatziki. Właściwie trudno się temu dziwić – idealnie się w nich sprawdza! Dlatego, że słone oliwki idealnie łamią smak jogurtu czy kefiru. Uważaj jednak podczas wizyty w sklepie. Przede wszystkim uważnie czytaj opakowania – do chłodnika wybierz oliwki, które nie mają pestek. W przeciwieństwie do Greków zamiast oliwy do polania chłodnika użyłam lokalnego oleju lnianego, bogatego w kwasy Omega-3 i 6. Olej wspaniale poprawia trawienie i wzbogaca smak dania. 

Składniki

Na 2-3 porcje:

  • 300 ml gęstego kefiru
  • 300 ml gęstego jogurtu
  • 500-600 g ogórków gruntowych
  • 6 rzodkiewek
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • Sok z 1/2 cytryny
  • ok. 1-1,5 łyżki cukru do smaku
  • Sól, pieprz

Dodatkowo:

  • Oliwki Kalamata
  • Olej lniany do polania

Przygotowanie

  1. Ogórki obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  2. Posól je ½ łyżeczki soli, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  3. W międzyczasie posiekaj zioła i zetrzyj rzodkiewki na grubych oczkach tarki.
  4. Ogórki odciśnij z wody i wylej ją.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki chłodnika i dopraw go do smaku solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. Chłodnik powinien być lekko kwaśny, lekko słodki i słony. Musi mieć wyrazisty smak.
  7. Schłodź chłodnik przez godzinę lub dwie, po czym udekoruj ogórkami, ziołami i olejem lnianym.
  8. Podawaj samodzielnie lub z bułeczką (z bułeczką jest lepszy).