Nie wyobrażam sobie Wigilii bez barszczu czerwonego. Moje dzieci kochają go równie mocno i długo przed świętami o nim mówią (ostatnio gotuję go częściej, aby mali obywatele przyswoili więcej zdrowych buraków i nie mówili o barszczu tylko jako o tym wigilijnym). Barszcz czerwony powstaje dość długo. Mowa oczywiście o zakwasie, który musi się kisić minimum tydzień. Ale można go kupić w sklepie i przygotować barszcz szybciej. Domowy barszcz czerwony jest pyszny, esencjonalny i bardzo rozgrzewający. Idealny nie tylko na Boże Narodzenie i Święta.
Wywar na barszcz czerwony
Postny barszcz gotuję na warzywach i grzybach. Ja używam suszonych borowików. Aby wywar był bardziej esencjonalny podsmażam warzywa na maśle lub oleju (co zalecam weganom). Smażę je aż są brązowe i mają dużo aromatu, dzięki temu bez dodatku mięsa barszcz jest treściwy i aromatyczny. Do wywaru używam solidnego pęczka włoszczyzny – bez wątpienia im więcej warzyw tym lepszy bulion. Przyprawiam go zielem angielskim i liściem laurowym, czasem dodaję do niego kilka goździków. Bulion gotuję dość długo – około 60-90 minut, aby był naprawdę esencjonalny. Dopiero wtedy dodaję buraki i gotuję je w bulionie z grzybami. Grzyby dają barszczowi smak umami. To tak jakbyś dodał do niego naturalnej przyprawy wydobywającej smak. Zaręczam Ci 40 g Prawdzików działa cuda. Do barszczu ze zdjęcia dodałam też trochę suszonego lubczyku, ale nie każdy go lubi więc możesz pominąć ten składnik.
![barszcz czerwony](https://i0.wp.com/www.aniapastuszka.pl/wp-content/uploads/2020/12/barszcz_czerwony-3.jpg?resize=750%2C500&ssl=1)
Zakwas buraczany kiedy go dodać do barszczu?
Zakwas dodaje się dopiero po ugotowaniu barszczu. Dzięki temu zachowuje swój smak, kolor i właściwości zdrowotne. Jak to wygląda w praktyce? Dolewasz zakwas, chwilę podgrzewasz barszcz, wyłączasz i doprawiasz do smaku solą, pieprzem, cukrem (lub miodem) i octem jabłkowym, jeśli trzeba. Ja zwykle gotuję barszcz dla pułku wojska więc i zdarza mi się go później odgrzewać. Odgrzewam go tak, aby się nie zagotował, gdy widzę, że jest gorący wyłączam go i zestawiam z palnika. Dzięki temu nawet dzień, dwa po ugotowaniu jest pyszny i krwistorubinowy. Dlaczego zakwas buraczany jest tak zdrowy? Poczytaj o tym w moim artykule.
Z czym podaje się barszcz czerwony na wigilię?
Ja podaję go oczywiście z uszkami z grzybami. Och. Jest wtedy nieziemski. Czasem w nocy wigilijną podjadam go później z osmażonymi pierogami z kapustą i grzybami. Aż ślinię się na tę myśl, a do świąt jeszcze jakiś czas. Pyszny jest także z pieczonymi pasztecikami i oczywiście z krokietami. Te są akurat z mięsem, ale na wigilię możesz przygotować je z tego przepisy z farszem z podsmażonych pieczarek albo grzybów i kapusty. Zatem do roboty!
Składniki
Przygotowanie