pasta baba ganoush

Baba Ganoush – pasta z pieczonego bakłażana

Pyszna i zdrowa pasta z owocu oberżyny to smakołyk, który może zagościć na Twoim stole już za moment. Pieczony bakłażan o lekko dymnym aromacie, pasta tahini, oliwa z oliwek i czosnek to zestaw, który posmakuje każdemu wielbicielowi dobrej kuchni. Nie tylko tej orientalnej. 

Baba ganaush i pierwsze rozczarowania

Zwykle kupowaliśmy ją w restauracji serwującej dania kuchni arabskiej, którą lubiliśmy odwiedzać. Jednak ich baba ganaush było zbyt zbite, zbyt czosnkowe i z dodatkiem jogurtu naturalnego, przyznam, że była to dość ciekawa wersja, ale faktycznie można było się nią ogolić, z uwagi na ilość dodanego do niej czosnku! Dlatego chciałam odczarować tę pastę i przygotować wierną oryginałowi wersję, która miała posmakować również mojemu mężowi, bo za ostrą i czosnkową nie przepadał. I tak też się stało. Moja pasta z bakłażana jest pyszna, aromatyczna, delikatnie czosnkowa, o zapachu sezamu i oliwy. Naprawdę będzie gwiazdą każdej posiadówki czy kolacji. Jest naprawdę pyszna. Oczywiście możesz przyprawić ją według własnych upodobań. Pamiętaj jednak że Baba Ganoush musi mieć w sobie bakłażany, oliwę, tahini, czosnek i sok z cytryny z proporcjami możesz eksperymentować.

pieczony baklazan
Pieczony bakłażan, skórka musi być mocno spieczona.

Pieczony bakłażan

Bazą pasty jest pieczony bakłażan. Musi się solidnie przypalić w piekarniku, aby miał ciekawy i specyficzny dla pasty dymny aromat. Ja nacieram go oliwą, solę i wstawiam do pieca na 1-1,5 godziny na 180-200 stopni. Tobie radzę zrobić podobnie. Gdy wystygnie ściągam z niego skórkę. Gorące bakłażany można też przełożyć do foliowej torebki lub pojemnika i “zaparować” dzięki czemu skórka zejdzie z nich łatwiej i szybciej, podobnie robi się z pieczoną papryką.

pasta baba ganoush
Pasta Baba Ganoush

Składniki

  • 3 pieczone bakłażany bez skórki
  • 2 łyżki oliwy + do polania
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, płatki chilli
  • ewentualnie: prażony słonecznik lub sezam do posypania

Rada: pasta jest pyszna posypana ziarnami granatu. 

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę z solą. Odstaw do przestudzenia.
  2. Buraki wyszoruj i pokrój w podobnej wielkości kawałki.
  3. Wyczyść i wyparz słoik.
  4. Włóż do niego buraki, chrzan i obrane ząbki czosnku.
  5. Odstaw w temp. pokojowej na minimum 1-1,5 tygodnia.
  6. Zakręć słoik i dopilnuj, aby warzywa nie wystawały ponad poziom wody, dlatego, że mogą spleśnieć, jeśli będą miały kontakt z powietrzem.