pancakes z 3 składników

Zdrowe pancakes z 3 składników

Pyszne i zdrowe pancakes z 3 składników. Wystarczy chwila, żeby zjeść pyszne śniadanie, a te placki zrobisz jedynie z banana, jajek i płatków owsianych. Przygotowanie zdrowego śniadanie nie musi być czasochłonne!  

Zdrowe pancakes z 3 składników

Dojrzałe banany są wspaniałą bazą do wszelakich placków i ciast. Dają ciastom i deserom świetny smak, odpowiednią konsystencję i słodycz. Placki z jajek i banana znalazłam gdzieś w odmętach internetu wiele lat temu i od tamtej pory robiłam je w setkach wersji. Myślę jednak, że ta jest najsmaczniejsza. Sycąca, zwarta i mięciutka… Ach, niedawno je jadłam, a już myślę o kolejnym śniadaniu. Zdrowe pancakes są najsmaczniejsze z owocami i syropem klonowym. W sezonie sięgnij po borówki, jagody lub maliny. Poza sezonem wybierz dżem, jabłka lub owoce tropikalne. 

bananowe pancakes przepis
Zdrowe bananowe pancakes z borówkami

Płatki owsiane

Lubię płatki owsiane, bo są smaczne i zdrowe. Są też świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka i błonnika, a na dodatek witamin np. z grupy B czy wit. E. Doskonale rozumiem to, że owsianka może się przejeść, dlatego polecam Ci np. tę alternatywę dla owsianki. Zdrowe pancakes z 3 składników to solidna porcja białka i błonnika, które na długo Cię nasycą, a na dodatek dadzą poczucie zjedzenia grzesznego, słodkiego deseru. Zaręczam, że je polubisz.

Składniki

na 1 porcję

  • 2 jajka
  • 1 mały, dojrzały banan
  • 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 
  • odrobina oleju do smażenia 
  • ulubione dodatki: np. syrop klonowy, borówki i orzechy 

Przygotowanie

  1. Zmiksuj jajka z bananem i płatkami. Odstaw na 5 minut. 
  2. Rozgrzej patelnię, lekko zwilż olejem – np. sprayem albo pędzelkiem. 
  3. Wylewaj placki łyżką na rozgrzaną patelnię. 
  4. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote. 
  5. Podawaj placki z czym lubisz. Placki są równie pyszne na zimno – możesz zrobić więcej i zabrać na wynos, np. do pracy lub zapakować je dzieciom do szkoły. W przeciwieństwie do placków z mąką nie robią się twarde.