jagodzianki przepis

Jagodzianki

Oto przepis na jagodzianki. Pyszne drożdżowe, maślane ciasto i kwaśne jagody to jeden z najlepszych deserów, które możesz zjeść późnym latem. Wypróbuj mój przepis i zakochaj się w domowych bułeczkach z jagodami. 

Ciasto na drożdżowe jagodzianki 

Przede wszystkim ciasto na jagodzianki musi być miękkie i maślane. Taki efekt uzyskasz dzięki odpowiedniemu, czytaj w miarę długiemu, wyrabianiu. Ciasto drożdżowe możesz wyrabiać ręcznie albo użyć do tego miksera. Wybór należy do Ciebie. Pamiętaj jednak, żeby jajka i masło były w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij je z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem. Z moich doświadczeń wynika, że najlepiej, w przypadku ciasta drożdżowego, sprawdza się tłuste mleko. Myślę, że drożdże lepiej na nim rosną, a ciasto jest smaczniejsze. Na zakończenie dodam, że ciasto drożdżowe bywa kapryśne, dlatego obserwuj zaczyn i nie dodawaj do niego zimnych składników. Reasumując jeśli zaczyn rośnie, staje się puszysty i przyjemnie pachnie (nie alkoholem) możesz dodawać resztę składników. Dzięki obserwacji niczego nie zmarnujesz. 

jagodzianki
Bułeczki jagodzianki

Nadzienie do bułeczek z jagodami 

Zwróć uwagę, że do moich jagodzianek nie dodajesz jagód wprost z krzaka. Muszą się chwilę pomacerować w cukrze, który pozbawi je częściowo soku. Sok, który wypłynie z jagód zagęści budyń. Niewątpliwie to zmienia postać rzeczy. Dzięki temu po upieczeniu jagodzianki są nadziane, przyjemną masą ala frużelina. Co więcej sok nie rozmoczy bułek, przez co będą zwarte i ładniejsze. Z racji na to, że jagody lubią wypływać z bułeczek nie dodawaj ich do środka zbyt dużo, choć wiem, że korci, ale zaufaj mi.  Bułeczki mogą popękać, a tego nie chcemy. Niewątpliwie z niniejszego przepisu możesz także upiec bułeczki z innym nadzieniem niż jagody – wykorzystaj śliwki, jabłka, gruszki czy czekoladę. 

jagodzianki
Drożdżowa jagodzianka

Składniki

na 10 jagodzianek, ciasto: 

  • 500 g mąki tortowej + ewentualnie do podsypania
  • 200 ml mleka 3,2 % tł. 
  • 50 g świeżych drożdży 
  • 100 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 12 g cukru z wanilią (op.)
  • 5 żółtek

kruszonka:

  • 80 g masła
  • 100 g cukru białego
  • 100 g mąki 

dodatkowo:

  • 500 g jagód
  • 60 g cukru pudru
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru (op.)

posmarowanie:

  • 2 żółtka 

Przygotowanie

  1. Jagody wymieszaj z cukrem i odstaw.
  2. Mleko podgrzej do temperatury 36 stopni (po włożeniu do niego palca powinno być przyjemnie ciepłe, a nie gorące).
  3. Do mleka dodaj 3 łyżki cukru pudru i drożdże. Wymieszaj zaczyn. Następnie dodaj 4 łyżki mąki odsypane z 500 g. 
  4. Wymieszaj zaczyn, przykryj pokrywką lub folią i odstaw na 10-15 minut, aż stanie się puszysty i wyrośnie. 
  5. Do zaczynu dodaj resztę cukru pudru, żółtka (białka wykorzystaj do omletu lub bezy), cukier z wanilią i wymieszaj.
  6. Następnie dodaj do ciasta mąkę. Wymieszaj łyżką.
  7. Gdy ciasto zacznie się łączyć włóż do miski miękkie masło (najlepiej zostaw je na całą noc poza lodówką) i wgniataj je rękami w ciasto (podobnie do ciasta na brioszki). 
  8. Wyrabiaj masło z ciastem, a gdy się połączą odstaw je do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrabianie potrwa około 10-15 minut. Gotowe ciasto musi być elastyczne i jędrne. Może trochę kleić się do rąk. Jeśli klei się za bardzo podsyp je mąką.
  9. Podczas gdy ciasto podwaja swoją objętość dodaj do jagód budyń. Wymieszaj i odstaw jagody. 
  10. Wyrośnięte ciasto przełóż na deskę i wyrób. 
  11. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 
  12. Przygotuj dwie blachy piekarnikowe (jeśli nie masz dwóch, poczekaj z przygotowywaniem drugiej partii jagodzianek do upieczenia pierwszej).
  13. Podziel ciasto na 10 części. 
  14. Każdą uformuj na płaski placuszek o średnicy około 12-13 cm. 
  15. Na połowie placka układaj jagody, 3-4 łyżki jagód na bułeczkę (staraj się nie dodawać zbyt dużej ilości soku), ale zostaw wolne brzegi do sklejenia. 
  16. Sklejaj bułeczki na kształt pieroga.
  17. Odstawiaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W odstępach, bo wyrosną. 5 na jeden blaszce.
  18. Bułeczki posmaruj rozmąconym żółtkiem (dzięki temu będą złote, jak na zdjęciach). 
  19. Z podanych składników wyrób kruszonkę. 
  20. Posyp kruszonką bułeczki. 
  21. Wstawiaj bułeczki do piekarnika. 
  22. Piecz jagodzianki około 20-22 minut, aż się zazłocą. 
  23. Podawaj na ciepło lub zimno.