sałatka grecka

Sałatka grecka

Zbliża się Majówka! Tak! W końcu! A do grillowanej kiełbaski warto przygotować też coś świeżego i lekkiego. Taka właśnie jest sałatka grecka. Każdy ją lubi, a przygotujesz ją zaledwie w kilka minut. Na dodatek, jeśli wykażesz się sprytem, długo będzie świeża i chrupiąca. Zatem do dzieła! 

Sałatka grecka 

Chyba każdemu z nas zdarzyło się jeść namoczoną sałatkę. To doświadczenie, choć nie jest traumatyczne, do najprzyjemniejszych również nie należy. Ale jak sprawić, żeby warzywa długo pozostały świeże i chrupiące? Choć mogłabym robić długi wstęp, nie widzę ku temu powodu. Przede wszystkim nie możesz ich solić – bo wtedy wypłyną z nich soki, a po drugie każdą porcję warzyw mieszaj z sosem dopiero przed podaniem. Tylko tyle i aż tyle. Gwarantuję Ci, że robi to ogromną różnicę. 

sałatka grecka
Prosta sałatka grecka

Sałatka na grilla

Sałatka grecka jest idealna na grilla, bo świetnie dopełnia smak większości dań, ze względu na to, że ma bardzo neutralny i świeży smak. Na dodatek możesz ją zapakować w pojemnik i nakładać wtedy, kiedy Ci potrzeba. W przeciwieństwie do sałatek z sałatą zawsze wygląda estetycznie, dlatego, że składa się z twardych warzyw. Właściwie jest też banalnie prosta w przygotowaniu – wystarczy, że pokroisz warzywa, skropisz je oliwą z cytryną i już masz sałatkę. To naprawdę niewiele, a efekt jest wspaniały. 

Składniki

  • 3 średnie pomidory malinowe 
  • 2 zielone ogórki 
  • 2 papryki 
  • 100 g czarnych oliwek
  • 150 g sera feta
  • 1 mała czerwona cebula
  • oliwa
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub suszonego tymianku 
  • sok z cytryny 
  • sól, pieprz

RADA: sałatkę mieszaj z sosem i solą tuż przed podaniem, dzięki temu dłużej będzie świeża i chrupiąca

RADA 2: Jeśli chcesz równo pokroić ser feta nasmaruj nóż olejem, dzięki temu ser nie będzie się do niego kleił. 

Przygotowanie

  1. Warzywa umyj i oczyść.
  2. Pokrój je w kostkę. 
  3. Ser feta pokrój w kostkę lub pokrusz. 
  4. Do warzyw dodaj oliwki i ser. 
  5. Wymieszaj sałatkę. 
  6. Zabierz ją na grilla. 
  7. Gdy będziesz ją podawać skrapiaj sałatkę oliwą i sokiem z cytryny, posyp ziołami oraz dopraw solą i pieprzem. 
  8. Smacznego!

sałatka grecka
Sałatka grecka z oliwą i cytryną