surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

Pyszna i prosta surówka z kalafiora to wspaniały dodatek do ostrych dań np. curry czy smażonego pieczonego mięsa. Uwielbiam jej smak. To niesamowite, że surowy kalafior może być tak smaczny. Pyszny kremowy sos, który składa się praktycznie tylko z majonezu i soku z kalafiora to absolutny majstersztyk. Pokochaj kalafiora już dziś!

surówka z kalafiora
Surówka ze świeżego kalafiora

Surówka z kalafiora

Uwielbiam kalafiora. W sezonie jem go dość często, z uwagi na fakt, że można go przygotować na wiele sposobów. Muszę Ci powiedzieć, że jedzenie go jedynie z bułką tartą podsmażoną na maśle to pewna strata, ponieważ jest naprawdę wszechstronnym warzywem. Dlatego powiedz nudzie nie i zrób z niego: zupę krem, stek, nugetsy w panierce, kiszonkę lub zamarynuj, a nawet dodaj do sałatki w orientalnym stylu! Dziś oddaję Ci przepis na jedną z moich ulubionych surówek. Przede wszystkim w tej wersji kalafior jest niezwykle chrupiący i smaczny. Do surówki możesz również dodać brokuła. Traktuj go tak samo jak kalafior. Na zakończenie dodam, że surówka z kalafiora idealnie pasuje do mięsa, ryby lub czegoś pikantnego. Wierz mi, Twoi goście na pewno będą zachwyceni. 

Składniki

  • 1/2 dużego lub 1 mały kalafior
  • 1 pęczek rzodkiewki – ok. 8-10 sztuk 
  • 1 mały lub 1/2 dużego pęczka koperku. 
  • 3-4 łyżki majonezu np. tego (lubię go)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny 
  • sól 
  • pieprz

Rada: Kalafior możesz wymieszać z brokułem. Dzięki temu surówka będzie zdrowsza i jeszcze bardziej kolorowa. Brokuł potraktuj tak samo jak kalafior. Surówka świetnie pasuje do pikantnych dań, bo jest świeża, chrupiąca i lekka. 

Przygotowanie

  1. Kalafior posiekaj i przełóż do dużej miski. Zasól go 1 i 1/2 łyżeczki soli. Odstaw na 30 minut. 
  2. Spróbuj kalafiora. Jeśli jest za słony przepłucz go pod wodą. Na pewno jest już przyjemnie chrupiący. 
  3. Do kalafiora dodaj posiekany koperek i rzodkiewkę. 
  4. Surówkę wymieszaj z majonezem i sokiem z cytryny. 
  5. Dopraw i podawaj od razu lub po schłodzeniu.