śledzie w śmietanie

Śledzie w sosie śmietanowym

Śledzie w śmietanie przygotowuje się w mojej rodzinie od lat. Uwielbiam je. To jedno z tych dań bez których nie wyobrażam sobie świąt! Nauczyła mnie je robić moja mama. Później ulepszyłam ten przepis i dziś przygotowuję takie, które smakują właściwie wszystkim. No może prócz moich dzieci. Choć ja gdy byłam mała je lubiłam, ale może teraz nastały inne czasy.

Sos śmietanowy

Do moich śledzi dodaję zawsze odrobinę majonezu. Dzięki niemu sos jest bardziej aksamitny i nie podchodzi wodą, w  przeciwieństwie do śledzi z samą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dobrym patentem jest także dobre osuszenie śledzi przed pokrojeniem do sałatki. Świetnie nadaje się do tego ręcznik papierowy. Rzekłabym nawet, że to podstawa całej potrawy. Niewątpliwie wytrzymają do świąt, o ile ich wcześniej nie zjesz, bo są przepyszne.

Jak wybrać dobre śledzie?

Śledzie powinny być mięsiste, dość jędrne i bez dziur. Tylko takie będą pyszne po macerowaniu w marynacie czy sosie. Mogą być cienkie, ważne aby nie były zbyt kruche i miękkie. Jeśli nie pachną świeżą, słoną zalewą mogą być nieświeże. Jeśli możesz wybierz śledzie na wagę lub zapakowane w przezroczyste opakowanie.

Śledzie w sosie śmietanowym
Śledzie w sosie śmietanowym

Składniki

  • 4 filety śledziowe ala matijas
  • 300 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 jabłko champion
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Śledzie osącz z zalewy i zalej mlekiem. Odstaw na noc do lodówki.
  2. Rybę osącz z mleka i wytrzyj dokładnie papierowym ręcznikiem.
  3. Lekko dociskaj ręcznik do śledzi dłońmi.
  4. Pokrój suche śledzie w 2-3 cm kawałki.
  5. Jabłko i ogórki obierz i pokrój w kostkę o boku 5-6 mm. Ogórki mogą mieć twardą skórkę, a to nie jest smaczne.
  6. Cebulę drobno posiekaj.
  7. Wymieszaj śmietanę, majonez i cukier.
  8. Wszystkie składniki wymieszaj z sosem.
  9. Dopraw pieprzem. Wymieszaj i odstaw do lodówki na 2-3 g.
  10. Po tym czasie spróbuj i ewentualnie dopraw sałatkę solą.