babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Ciasto ucierane to jedno z najprostszych do przygotowania. Na dodatek jest to jedno z najsmaczniejszych ciast, które przygotujesz w kilkanaście minut. Ciasto cytrynowe, które najczęściej nazywam babką cytrynową, to jeden z wariantów tego klasycznego deseru. Cytryna idealnie pasuje do ciasta maślanego. Wspaniale podkreśla jego smak.

Jak upiec babkę cytrynową?

Najważniejsze jest to, aby składniki ciasta były w temperaturze pokojowej. Podobnie jak w przypadku makowca, dzięki składnikom w podobnej temperaturze ciasto ładnie się połączy i idealnie się piecze. Ciasto możesz upiec w dowolnej formie. Ja najbardziej lubię babkę z keksówki. Ale Ty możesz ją upiec w tortownicy lub w formie do babki. Będzie pyszne zarówno z cytrynowym lukrem, ale też przełożone kremem ze śmietany czy z mascarpone i polane czekoladową polewą. Wybieraj sposób podania wedle uznania. Oczywiście mój klasyczny lukier królewski możesz wykorzystać również do lukrowania pierniczków i innych wypieków!

babka cytrynowa
babka cytrynowa

Składniki

ciasto:

  • 250 g masła
  • 210 g mąki tortowej
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 5 jajek rozm. M
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki skórki otartej z ok. 2 cytryn
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

lukier:

  • 1/2 białka jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z cytryny i czekoladowe gwiazdki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Masło i jajka wyjmij z lodówki kilka godzin przed pieczeniem.
  2. Miękkie masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę.
  3. Dodawaj po 1 jajku, miksując, każde kolejne po połączeniu poprzedniego.
  4. Do masy przesiej mąkę, proszek i budyń.
  5. Wymieszaj składniki.
  6. Do ciasta dodaj sok z cytryny i skórkę. Wymieszaj ponownie.
  7. Przelej babkę do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Piecz przez 40-45 minut w temp 170 stopni.
  9. Wystudź i polukruj.
  10. Lukier przygotuj dokładnie mieszając trzepaczką wszystkie jego składniki. Nie ubijaj białka po prostu dokładnie wymieszaj je z resztą składników. Udekoruj ciasto lukrem.
  11. Gdy lukier jest jeszcze miękki udekoruj ciasto skórką z cytryny i cukrowymi dekoracjami.

babka cytrynowa
Babka cytrynowa z lukrem, Wesołych Świąt!