sernik z białą czekoladą

Sernik cytrynowy z białą czekoladą

Zachwytom nad tym sernikiem nie było końca. Akurat złożyło się tak, że spróbowało go wiele osób, więc możesz mi wierzyć Czytelniku, że ten sernik jest pyszny. Absolutnie kremowy, o aromacie wanilii i cytryny z fantastyczną nutą słodkiej, białej czekolady. Absolutny hit, nie tylko na Wielkanoc.

sernik z białą czekoladą
Prosty i kremowy sernik z białą czekoladą

Jak zrobić dobry sernik?

Przede wszystkim pamiętaj, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, aby masa Ci się nie zawarzyła. To podstawowa zasada cukiernicza – składniki w podobnej temperaturze najlepiej się łączą. Kolejna rzecz to jakość sera. Wybierz sprawdzony. Ja lubię wiejskie zmielone, kremowe twarogi o zawartości min. 18 % tłuszczu. Dzięki tak wysokiej zawartości tłuszczu nie musisz dodawać do sernika masła, a ser sam w sobie jest kremowy i słodki. Mądrzy, mityczni amerykańscy naukowcy już dawno zbadali, że tak ser gwarantuje dobry sernik. Dlatego jeśli masz chrapkę na kremowy sernik w stylu nowojorskim wybierz tłusty ser i nie miej wyrzutów sumienia. Spalimy to po świętach!

Jaki ser wybrać na sernik

Tak wiem, wspomniałam już, że tłusty. Ale jest ich dużo… Mam tu na myśli wszystkie kosteczki, klineczki i inne czki. Ważne jest to, żeby był to ser kremowy i z dodatkiem śmietanki. Zwykle na opakowaniu widnieje napis „serek śmietankowy”, „twaróg śmietankowy” czy inna nazwa serowego pochodzenia z przymiotnikiem „śmietankowy”. Przymiotnik ten ma kluczowe znaczenie. Dlatego, że zwykły twaróg w kostce nawet jeśli jest tłusty to jest ziarnisty – a tego nie chcemy (ponieważ nasz postulat głosi hasło „Kremowość dla Wszystkich!”), a także zwykle ma maksymalnie 8 gramów tłuszczu na 100 gramów sera, a to, niestety, za mało. Dlaczego? Ponieważ tłuszcz jest nosicielem smaku, choć przyznasz, niezbyt fortunnie to brzmi, ale tylko on gwarantuje dobry, niezapomniany sernik. 

sernik z białą czekoladą
sernik z białą czekoladą

Temperatura pieczenia

Możesz się śmiać, ale temperatura pieczenia to jeden z najważniejszych aspektów podczas przygotowywania sernika. Odkryłam to może nawet 10 lat temu  (choć, gdy to napisałam dotarło do mnie, że mam już 29 lat, więc co najmniej 14-15 lat temu), gdy piekłam swoje pierwsze serniki. W przeciwieństwie do tych pieczonych w niższej temperaturze, sernik pieczony w wyższej np. 180-190 stopniach, był grudkowaty i suchy. Dlatego najbardziej kremowy sernik, bez nurzania go w kąpieli wodnej, co jest zwykle bardzo uciążliwe, upieczesz w temperaturze maksymalnej 150 stopni, bez termoobiegu, przy górnej i dolnej grzałce. Ciekawostka: temperatura pieczenia dla klasycznych polskich serników, np. krakowskiego czy lubelskiego jest wyższa – zwykle to 180 stopni, ponieważ mają one być ciężkie i mieć wyczuwalną strukturę. Czary, co? Ale przynajmniej dla Ciebie nie jest to już czarna magia. 

Prosty przepis na sernik

Nie byłabym sobą, gdyby ten przepis nie był banalnie prosty. Po coś gotuję te 20-kilka lat, żeby znać patenty, o których Ty, gdy korzystasz z moich przepisów nie musisz już pamiętać. Najważniejsze wskazówki wyjawiłam Ci powyżej. Dlatego trzymaj się ich, a gwarantuję Ci, że Twój sernik zrobi furorę. Jeśli masz ochotę na eksperymenty możesz zamienić skórkę z cytryny na np. skórkę z limonki. Lubisz ciasto czekoladowe? Przygotuj czekoladowy sernik! Zamień białą czekoladę na mleczną, a do masy dodaj 2 łyżki kakao (razem z budyniem), dalej postępuj tak samo. 

Składniki

  • 1 kg tłustego kremowego twarogu o zawartości 18% tł.
  • 200 g białej czekolady
  • 1 1/3 szklanki cukru pudru
  • 12 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 5 jajek rozm. M.
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 60 ml śmietany 30 %

do dekoracji:

  • cukier puder 
  • skórka z cytryny

Przygotowanie

  1. Składniki wyjmij z lodówki 1-2 godziny przed pieczeniem. 
  2. Stop czekoladę ze śmietaną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
  3. Cytrynę, jedną lub 2, sparz i wyszoruj.
  4. Na drobnej tarce zetrzyj z niej skórkę, jedynie żółtą część, w której są olejki eteryczne, bez białego albedo, które jest gorzkie.
  5. Jajka ubij z cukrem pudrem i cukrem z wanilią, jedynie do połączenia składników, nie na puszystą masę, a raczej płynną.
  6. Do jajek dodaj budyń i dokładnie wymieszaj. 
  7. Do masy dodaj ser i utrzyj go z jajkami mikserem. 
  8. Wymieszaj sernik ze stopioną, lekko ciepłą czekoladą.
  9. Przelej sernik do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Piecz sernik w 150 stopniach przez 45 minut, góra-dół, bez termoobiegu.
  11. Po tym czasie zostaw sernik 20 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij go i wystudź. 
  12. Najlepszy jest po 2-3 godzinach w lodówce.
  13. Przed podaniem posyp sernik cukrem pudrem i udekoruj skórką z cytryny